Pondelok, 17. jún 2024
Meniny má Adolf | zajtra Vratislav

Pre vyše 12-tisíc študentov PU začal nový akademický rok

Slávnostným zasadnutím akademickej obce sa dnes vo veľkej zasadačke Krajského úradu v Prešove začal nový akademický rok Prešovskej univerzity v Prešove, ktorú bude v tomto roku navštevovať 12 557 študentov.

Rektor PU René Matlovič

Počas slávnostného zasadnutia sa študentom i prítomným hosťom prihovoril nový rektor PU René Matlovič, ktorý najprv na akademickej pôde privítal všetkých prvákov. „Verím, že k rozhodnutiu stráviť najkrajšie roky mladosti štúdiom na tejto univerzite sa budete vracať ako k dobrej a šťastnej voľbe, “ zaželal rektor novým študentom. Matlovič ďalej zdôraznil, že pred univerzitou stojí v nasledujúcom období úloha získať najvyšší – univerzitný štatút v novej kategorizácii vysokých škôl. „Kritériá na udržanie sa medzi univerzitnými vysokými školami sú mimoriadne náročne a budú si vyžadovať reorientáciu našich priorít, “ zdôraznil R. Matlovič. V tejto súvislosti pripomenul aj to, že univerzita v tomto roku prejde hodnotením tímu Európskej asociácie univerzít.

Prešovská univerzita si v tomto roku pripomína 10. výročie svojho vzniku a nový akademický rok je 11-tym v poradí pod hlavičkou Prešovskej univerzity. Tá pri svojom vzniku mala 5 fakúlt (filozofickú, pedagogickú, fakulta humanitných a prírodných vied a dve bohoslovecké fakulty - gréckokatolícku a pravoslávnu), ku ktorým za desať rokov pribudli ďalšie tri. V roku 2002 to bola Fakulta zdravotníctva a v roku 2004 Fakulta manažmentu a Fakulta športu. Tie ponúkajú 247 študijných programov, v ktorých môže univerzita udeľovať bakalárske, magisterské i doktorandské tituly. V minulom roku pritom na PU študovalo 7 136 študentov denného štúdia, 4134 externistov, 90 interných a 290 externých doktorandov. Pedagogický zbor PU tvorí 43 profesorov, 104 docentov a vyše 200 odborných asistentov. Celkovo patrí univerzita s viac ako 1 000 pracovníkmi medzi najväčších zamestnávateľov v prešovskom regióne.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK