Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mesto má problém s pozemkami na cestu pre Lear

Mesto Prešov má problém s výkupom pozemkov v časti Škára za bývalým závodom ZPA. Tie majú byť vykúpené v súvislosti s výstavbou prístupovej komunikácie pre americkú spoločnosť Lear, ku ktorej sa formou memoranda mesto zaviazalo.

Na výkup potrebných pozemkov odsúhlasili mestskí poslanci pred niekoľkými mesiacmi 4,5 milióna korún. Na septembrovom zasadnutí Mestskej rady sa už ale objavil návrh, ktorý hovoril o potrebe vyčleniť na výkup daných pozemkov až 15,7 milióna korún. „Je pravda, že sme netrafili sumu. Natrafili sme ale na známu slovenskú vlastnosť – lakomosť. Majitelia pozemkov chcú kvôli pár metrov pod cestou predať celé pozemky za nadmerné ceny. Ocitli sme sa medzi mlynskými kameňmi a zopár jedincov takto vydiera mesto, “ vysvetlil situáciu primátor Pavel Hagyari. „Z tejto ceny som smutný, aj keď už minule sme tvrdili, že za cenu, o ktorej hovorila vedúca odboru sa to nebude dať realizovať. Je to ale príliš veľký rozdiel na to, aby sme robili takéto zlé odhady, “ okomentoval predložený návrh člen MsR Juraj Hurný, podľa ktorého by mesto malo stanoviť konečnú sumu a určiť spôsob, akým výkup pozemkov realizovať. Aj preto bol návrh z rokovania MsR napokon stiahnutý. „Prepracujeme materiál detailne a zistíme, aké sú možnosti. Bolo by ale nešťastné, ak by to nebolo realizované, pretože je to veľmi zlý signál pre investorov a zamestnávateľov, “ dodal P. Hagyari. O probléme budú rokovať poslanci na svojom zajtrajšom zasadnutí.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK