Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Mestskí poslanci adresovali výzvu PSK na zachovanie knižnice v centre mesta

Štyri a pol hodiny trvalo včerajšie „dodatočne“ rokovanie Mestského zastupiteľstva, ktoré bolo pokračovaním toho zo stredy minulého týždňa. To bolo večer o 22. hodine po 12-tich hodinách rokovania ukončené pre neuznášaniaschopnosť, napriek tomu, že poslanci na ňom nestihli prerokovať všetky pripravené materiály.

Včerajšie rokovanie, ktoré malo na programe neprerokované materiály zo stredy, malo až do záverečnej diskusie podstatne rýchlejší spád. Poslanci v priebehu hodiny a pol schválili štyri predkladané správy, medzi inými aj správu o výsledkoch kontrolnej činnosti útvaru hlavného kontrolóra za I. polrok 2007, či informáciu o stavebných aktivitách fyzických a právnických osôb v meste za prvých šesť mesiacov, pričom odobrili aj navrhované polročné odmeny primátorovi, zástupkyni primátora a hlavnému kontrolórovi mesta. V následnej trojhodinovej diskusii sa poslanci venovali viacerým problémom, napokon prijali štyri uznesenia. Tým najdôležitejším zaviazali primátora mesta Pavla Hagyariho osloviť predsedu PSK Petra Chudíka s cieľom hľadať riešenie na zachovanie Knižnice P. O. Hviezdoslava v priestoroch v centre mesta, ktoré poslanci odsúhlasili s poukázaním na skutočnosť, že mesto Prešov práve s podporou PSK kandiduje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Za tento návrh hlasovalo 23 poslancov, 7 sa hlasovania zdržalo. Na návrh poslankyne Marty Kollárovej (Klub kresťanských demokratov a nezávislých) uložili poslanci pripraviť prednostovi MsÚ na novembrové zasadnutie MsZ zásady odmeňovania poslancov. Kollárová priamo na zasadnutí navrhla zvýšiť odmeny poslancom o 50%, poslanecký zbor sa ale zhodol na tom, že takýto návrh by mal najprv prejsť celým procesom schvaľovania. Okrem toho poslanci podporili aj návrh Antona Bidovského (SMER-SD+ĽS-HZDS+SNS+SF), ktorým zaviazal predstaviteľov mesta v súlade s územným plánom presadzovať pri rokovaniach o obchvate mesta Prešov v časti Kalvária tunelový variant. Za Katarínu Ďurčanskú, ktorá sa kvôli svojmu vylúčeniu z KDH vzdala postu v komisii na ochranu verejného záujmu pri výkone činnosti verejných funkcionárov potom poslanci schválili ako novú členku komisie Andreu Turčanovú (KDH+SDKÚ-DS). Najbližšie 9. zasadnutie MsZ v Prešove je naplánované na 21. novembra.
(ik)

Súvisiace články
2.10.2007 Primátorovi schválili odmenu vo výške takmer štvrť milióna 26.9.2007 On-line diskusia o knižnici (Kompletný prepis)
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK