Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Mesto Prešov bude oceňovať po novom

Tri druhy verejných ocenení má po novom mesto Prešov. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí schválili nový Štatút udeľovania ocenení mesta.

Kým doteraz bola ako ocenenie v Štatúte definovaná iba Cena mesta Prešov, po novom ich Štatút obsahuje hneď tri - Čestné občianstvo mesta Prešov, Cenu mesta Prešov a Cenu primátora mesta Prešov. Čestné občianstvo bolo doteraz zakotvené vo všeobecnozáväznom nariadení o symboloch mesta a možné ho je udeliť osobám, ktoré sa osobitne významným spôsobom zaslúžili o jeho rozvoj, zveľadenie a šírenie dobrého mena. Presunom tohto ocenenia do Štatútu udeľovania ocenení sa zmenilo aj dotknuté všeobecnozáväzné nariadenie, z ktorého vypadla práve časť o čestnom občianstve.

Cena mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje MsZ jednotlivcom, kolektívom, alebo inštitúciám za tvorivé činy a dlhoročný prínos v rôznych oblastiach života. V súčasnej podobe je udeľovaná od roku 1999, odkedy ju získalo 12 jednotlivcov a 6 kolektívov. Nateraz jej posledným laureátom za rok 2006 sa stal bývalý vynikajúci futbalista Ladislav Pavlovič. Predchodkyňou Ceny mesta Prešov v rokoch 1995 až 1998 bola Cena mesta Prešov za kultúru, ktorou bolo ocenených celkovo 8 jednotlivcov a 4 kolektívy.

Novou formou spomedzi trojice verejných ocenení je Cena primátora mesta Prešov. Tú bude na základe vlastného rozhodnutia priebežne udeľovat primátor obyvateľom mesta, ale aj kolektívom a inštitúciám pôsobiacim na jeho území za ich činnost v prospech rozvoja Prešova a to predovšetkým pri ich významných jubileách a výročiach s tým, že cena nemusí byť udelená každý rok. Odbor kultúry MsÚ v súčasnosti pripravuje súťaž na výtvarné diela „Cena mesta Prešov“ a „Cena primátora mesta Prešov“, ktorých podobu by sme mali spoznať do konca tohto roka.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK