PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3456/mesto_presov_bude_ocenovat_po_novom.html

Mesto Prešov bude oceňovať po novom

Tri druhy verejných ocenení má po novom mesto Prešov. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí schválili nový Štatút udeľovania ocenení mesta.

Kým doteraz bola ako ocenenie v Štatúte definovaná iba Cena mesta Prešov, po novom ich Štatút obsahuje hneď tri - Čestné občianstvo mesta Prešov, Cenu mesta Prešov a Cenu primátora mesta Prešov. Čestné občianstvo bolo doteraz zakotvené vo všeobecnozáväznom nariadení o symboloch mesta a možné ho je udeliť osobám, ktoré sa osobitne významným spôsobom zaslúžili o jeho rozvoj, zveľadenie a šírenie dobrého mena. Presunom tohto ocenenia do Štatútu udeľovania ocenení sa zmenilo aj dotknuté všeobecnozáväzné nariadenie, z ktorého vypadla práve časť o čestnom občianstve.

Cena mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje MsZ jednotlivcom, kolektívom, alebo inštitúciám za tvorivé činy a dlhoročný prínos v rôznych oblastiach života. V súčasnej podobe je udeľovaná od roku 1999, odkedy ju získalo 12 jednotlivcov a 6 kolektívov. Nateraz jej posledným laureátom za rok 2006 sa stal bývalý vynikajúci futbalista Ladislav Pavlovič. Predchodkyňou Ceny mesta Prešov v rokoch 1995 až 1998 bola Cena mesta Prešov za kultúru, ktorou bolo ocenených celkovo 8 jednotlivcov a 4 kolektívy.

Novou formou spomedzi trojice verejných ocenení je Cena primátora mesta Prešov. Tú bude na základe vlastného rozhodnutia priebežne udeľovat primátor obyvateľom mesta, ale aj kolektívom a inštitúciám pôsobiacim na jeho území za ich činnost v prospech rozvoja Prešova a to predovšetkým pri ich významných jubileách a výročiach s tým, že cena nemusí byť udelená každý rok. Odbor kultúry MsÚ v súčasnosti pripravuje súťaž na výtvarné diela „Cena mesta Prešov“ a „Cena primátora mesta Prešov“, ktorých podobu by sme mali spoznať do konca tohto roka.
(ik)

 
5.10.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1401 krát