Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Tip na výlet: Hrebeň Malého Minčola

Severozápadný výbežok pohoria Čergov tvorí bočný hrebeň Malého Minčola (1 054 m). Je od okolia oddelený hlbokými dolinami potoka Solisko a Večného potoka. Krajinársky sa podobá hlavnému hrebeňu pohoria, sú na ňom veľmi pekné úseky poloninových lúk s výhľadmi, ale aj hlboké lesy. Táto hrebeňová rázsocha je zároveň súčasťou hlavného európskeho rozvodia.

Malý Minčol (v strede), vľavo Javorová

Trasa: Obručné (563 m) - sedlo pod Dlhou (958 m) - Murianik (1 009 m) - Malý Minčol (1 054 m) - sedlo Hajduška (996 m) - Večný potok - Lenartov (477 m).

Značka: červená 0918, žltá 8780

Pohorie: Čergov

Trvanie trasy: 5:15 hodiny

Obtiažnosť: stredne náročná, miestami orientačne náročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 104 Čergov.

Prístup na začiatok trasy:

Autobusom SAD (vlakom) do Bardejova, odtiaľ autobusom na Starú Ľubovňu, výstup v dedine Obručné.

Štartujeme v horskej dedinke Obručné (563 m) na slovensko-poľskej hranici. Tu sa napájame na červenú značku, ktorá vedie na juh pomedzi domy až ku krížu v závere. Tu už stúpa poľnou cestou najskôr pasienkami s porastmi krovín a neskôr vstupuje do lesa. Zvážnica naberá výškové metre až k miestu, kde sa pripája sprava modrá značka z Ruskej Vole nad Popradom. Tu už začína chodník miestami prichádzať do otvorenejšieho terénu čučoriedkových horských lúks peknými výhľadmi, zľava traverzuje vrchol Dlhej (1 007 m). Tu sa stáča postupne doľava a prichádza do sedla pod Dlhou (958 m, 1:30 h).
Nasledujú pekné, ale orientačne miestami náročné partie (chýbajú značku, spleť viacerých ciest, poruby), chodník stúpa na vrchol Murianika (1 009 m). Odtiaľ klesá lúkami (pozor na odbočenie z hrebeňa) a z týchto pasáží je niekoľko pekných pohľadov. Nasleduje lesno. lúčnatý úsek s neveľkými výškovými rozdielmi, stále pozor na značku, chodník prechádza cez niekoľko menej výrazných kót (Krivá, Javorová), až začne stúpať na plochú homoľu Malého Minčola, ktorá stále viac zarastá a prichádza o pekný výhľad z vrcholu (1 054 m, 2:45 h).
Tu sa napojíme na žltú značku a zostúpime niekoľko desiatok výškových metrov po lúčnatom teréne, spolu s modrou značkou na severovýchod, do sedla Hajduška (996 m, 3 h), Tu už z hrebeňa doľava po žltej a nasleduje prudký zostup lesom do doliny. Kde chýbajú značky, treba držať zvážnicovú cestu. , ktorá vedie nadol, čochvíľa už popri potoku až ku zmierneniu klesania v závere doliny Večného potoka (760 m, 3:30 h). Ďalej už po dolinou po lesnej ceste, ktorá sa postupne mení na pevnú až k lesáckym chatám (600 m, 4:15 h). Ďalej už trocha zdĺhavo po ceste až k rozšíreniu doliny, cez osadu a a okolo horárne na hlavnú cestu. Po nej doprava do podhorskej obce Lenartov (477 m, 5:15 h).
Trasu ocenia najmä tí, ktorí sa v horách neradi „tlačia“ na chodníkoch. Aj keď sa aj na týchto miestach neblaho podpísala ťažba dreva, patria k najodľahlejším v celom pohorí.

Pohľad na Minčol spod Malého Minčola
Murianik (vpravo), v strede Tatry
Poľský Beskid Sadecki zo sedla pod Dlhou
Dolina Večného potoka z Murianika
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK