Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Bytovka prioritou veľkošarišského rozpočtu

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Veľkom Šariši, okres Prešov, schválili na svojom poslednom tohoročnom zasadnutí mestský rozpočet pre rok 2001. Schválený rozpočet je vyrovnaný, výška príjmovej i výdajovej časti je zhruba 52,2 milióna korún. Pripomíname, že v tomto roku bola výška rozpočtu na stranách príjmov i výdajov nižšia ako 15,8 milióna korún.

Z mestského rozpočtu prejdú tri transfery športovým klubom. FC Pivovar Šariš dostane 364-tisíc, TJ Slavoj 90-tisíc a TJ Nestor desaťtisíc korún. Mestský kultúrno-spoločenský mesačník Veľkošarišan pohltí 231-tisíc, pričom sa ráta s príjmami 86-tisíc. Komunitná nadácia Veľký Šariš dostane z rozpočtu stotisíc korún, príspevok na mestskú hromadnú dopravu bude 40-tisíc, na novozriadenú galériu 50-tisíc a na mestskú políciu 348-tisíc. Rozpočet však počíta aj s príjmami z pokút, ktoré vyberie mestská polícia, pričom ich výška by mala dosiahnuť stotisíc korún. Tridsaťtisíc korún z rozpočtu pôjde na publikáciu Šarišské piesne.

Na organizáciu každoročného výtvarného plenéra bolo vyčlenených šesťdesiat tisíc. Práve okolo tohto návrhu sa strhla diskusia. Poslanec Ľubomír Skalka (SDĽ) navrhol znížiť spomínanú sumu na polovicu a tridsaťtisíc presunúť do športu. "Zdá sa mi nepomer, keď výtvarníci dostanú šesťdesiattisíc a kolkári z TJ Slavoj deväťdesiattisíc," odôvodnil svoj návrh.

Primátor Róbert Oros uviedol, že podľa štatútu plenéru ostanú z neho mestu dva obrazy od každého výtvarníka. Každý z nich má podľa jeho slov hodnotu šesť až desaťtisíc korún. Obrazy tvoria zároveň základ mestskej galérie.

Ľubomír Skalka zareagoval, že nemá výhrady voči plenéru, ale suma sa mu vidí privysoká, zvlášť keď naň možno zohnať sponzorov, ktorí by za podporu tohto podujatia dostali ako protihodnotu obraz. Poslanec Jozef Feňuš (KDH) namietal: "Toľko sme o ten plenér bojovali a teraz chceme ubrať natoľko, že sa možno ani nezrealizuje." Naopak predseda Komisie MsZ pre financie a správu majetku Ján Bednrčák (DS) podporil návrh kolegu Skalku. Ten však svoj návrh - s odôvodnením "aby bol pokoj" - nakoniec stiahol.

Oproti pôvodnému návrhu, ktorý pripravila radnica došlo v rozpočte k niekoľkým zmenám, ktoré navrhovalo predovšetkým trio poslancov z DS Ján Bednarčák - Miloš Urban - Štefan Hanigovský. Na návrh posledne menovaného bolo napríklad presunutých tristotisíc korún, ktoré mali byť preinvestované pri rekonštrukcii námestia do rezervy na výstavbu bytovky, ktorá je podľa vyjadrení predstaviteľov mesta prioritou. Zastupiteľstvo nakoniec rozpočet schválilo, pričom proti jeho prijatiu hlasovali iba poslanci Skalka a Bednarčák.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK