Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Najviac stromov si zakúpili poslanci SMK

Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK so sídlom v Tulčíku, okres Prešov, každoročne ponúka poslancom NR SR možnosť kúpiť si za tisícku strom, a podporiť tak vznik prvej súkromnej rezervácie v strednej Európe. Na kúpu vyše dvadsiatich hektárov jedľovobukového lesa v Čergovskom pohorí na východnom Slovensku sa doteraz vyzberalo takmer 2,4 milióna korún a oficiálne vyhlásenie rezervácie s názvom Vlčia je ohlásené na budúci rok v apríli - mesiaci lesov.

Aktivisti LZ VLK zbierali prostriedky od poslancov v parlamente, ktorý prejednával budúcoročný rozpočet. Podľa slov náčelníka LZ VLK Juraja Lukáča, na podporu súkromnej rezervácie najviac znovu prispeli členovia Strany maďarskej koalície, ktorí si kúpili stromy za jedenásťtisíc. "Z jednotlivcov to bola poslankyňa Diana Dubovská, ktorá kúpila pre členov rodiny štyri symbolické stromy v hodnote štyritisíc korún ako vianočný darček," uviedol J. Lukáč. Stromy si kúpili aj poslanci ďalších strán. Z SOP siedmi, z DS, KDH a SDKÚ po traja, zo zelených a HZDS dvaja a z LDÚ, SNS a radov nezávislých jeden. Strom si nekúpil nikto zo Strany demokratickej ľavice, z ktorej radov pochádza aj minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš, ktorého politiku aktivisti LZ VLK často kritizujú.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK