PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3543/ukoncili_rekonstrukciu_zeleznicnej_stanice.html

Ukončili rekonštrukciu železničnej stanice

Slávnostným prestrihnutím pásky dnes na prešovskej železničnej stanici odovzdali do užívania zrekonštruované železničné nástupištia a definitívne tak ukončili realizáciu projektu Železničná stanica Prešov – peronizácia.

V rámci projektu bol zrekonštruovaný doteraz jediný existujúci perón, ku ktorému pribudli dva nové. K nástupištiam vedie nový podchod, ktorý ich spája s vestibulom stanice. Bezbariérovým priechodom sa zlepšili aj podmienky pre hendikepovaných ľudí. Kvôli zvýšeniu bezpečnosti bolo zrekonštrukované trakčné riadenie a pribudlo aj nové zabezpečovacie zariadenie. Realizácia prác začala v apríli minulého roka, trvala 18 mesiacov a ukončená bola s mesačným predstihom. Preinvestovaných bolo vyše 596 miliónov korún, z ktorých 75 % bolo hradených zo štrukturálneho fondu EÚ a zvyšných 25 % putovalo zo štátneho rozpočtu.

Na slávnostnom otvorení zrekonštruovanej stanice sa zúčastnila aj komisárka EÚ pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová, ktorá vo svojom príhovore ocenila zvýšenie bezpečnosti, ale aj kultúry cestovania a investované prostriedky zo strany EÚ na tento projekt označila za „dôležité a dobré investície na to, aby bolo Slovensko konkurencieschopné. “ Ako zdôraznila, EÚ bude pokračovať v podpore podobných projektov a pripomenula, že v novom programovacom období príde na tieto účely päťkrát viac finančných prostriedkov ako v tom predchádzajúcom. Otvorenia sa zúčastnili aj dvaja členovia slovenskej vlády – minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomír Vážny a minister výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek.
(ik)

 
26.10.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 5599 krát