PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3565/hagyari_s_chudikom_absolvovali_vizitu_zupneho_domu.html

Hagyari s Chudíkom absolvovali „vizitu“ Župného domu

Stretnutie v priestoroch Župného domu na Slovenskej ulici absolvovali v stredu primátor Pavel Hagyari a predseda PSK Peter Chudík. Priamo v teréne sa zaoberali možnosťou umiestnenia Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava do tejto budovy, o ktorej už obaja hovorili na minulotýždňovom stretnutí.

Tomu predchádzalo poverenie prešovského mestského zastupiteľstva, ktoré požiadalo primátora, aby rokoval o zachovaní Knižnice P. O. Hviezdoslava v centre mesta. Výzva poslancov bola odpoveďou na rozhodnutie Zastupiteľstva PSK o tom, že v súčasných priestoroch knižnice na Hlavnej ulici zriadi Inovačné partnerské centrum a ďalšiu časť bude využívať na reprezentačné účely, pričom knižnica nájde nové priestory v budove SOU dopravného na Slovenskej ulici. Proti tomuto rozhodnutiu sa v petícii postavilo vyše 4 000 občanov a dlhoročná riaditeľka knižnice Iveta Hurná odstúpila zo svojej funkcie.

Na minulotýždňovom stretnutí prezentoval primátor Pavel Hagyari predsedovi PSK Petrovi Chudíkovi návrh na umiestnenie Knižnice P. O. Hviezdoslava do budovy Župného domu. V stredu si obaja boli priestory budovy pozrieť osobne. „So županom sme hľadali možnosti na vytvorenie kultúrneho paláca, kde by okrem knižnice mohli sídliť galérie, cukráreň, priestor by dostali umelci. Táto budova má na to ideálne predpoklady, “ povedal prešovský primátor po „vizite“ s tým, že by malo ísť o spoločný multifunkčný projekt oboch samospráv, ktorý by bol financovaný z oboch rozpočtov a európskych fondov. Knižnica by pritom v mestských priestoroch sídlila za symbolické nájomné. „Som presvedčený, že takýto palác bude najdôstojnejším stánkom aj pre knižnicu, “ dodal primátor. „Takýto projekt pomôže do budúcnosti obyvateľom Prešova a kultúre zvlášť. Knižnica by mohla byť aj v navrhovanej budove oproti, ale táto budova je oveľa lepšia, “ uviedol predseda PSK P. Chudík.

Ako dodal primátor, z budovy by sa v priebehu niekoľkých mesiacov vysťahoval mestský archív aj odbor sociálnych vecí mestského úradu, ktorý od nového roka presťahujú do zrekonštruovaných priestorov na Jarkovej ulici. V priestoroch Župného domu v súčasnosti sídlia aj politické strany, s ktorými bude primátor o zámere diskutovať. Po stredajšom stretnutí by malo dôjsť k príprave pracovných materiálov, ktoré zadefinujú konkrétne účely využitia budovy.
Ivan Kriššák

 
2.11.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2539 krát