Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Rastie počet ochorení detí na cukrovku

Výmena názorov na skvalitnenie diagnostiky a terapie chorôb močových ciest, porúch funkcie žliaz vnútorného vylučovania a hlavne cukrovky vo veku od 0 do 18 rokov je hlavnou obsahovou náplňou II. Prešovského pediatrického dňa.

Zišlo sa na ňom 7. decembra bezmála 100 odborníkov v starostlivosti o dieťa z celej SR a svoje aktuálne poznatky z tejto problematiky prezentovali v 19 prednáškach všetky detské kliniky v SR. Keďže na území celej SR rastie výskyt detského diabetu, stal sa z toho akútny problém. Ide o veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré ak sa nenáležite lieči, má za následok vo vyššom veku či už slepotu alebo zlyhávanie funkcie obličiek.

Detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je spádovým pre celý Prešovský kraj a jeho primár, zároveň krajský odborník pre pediatriu Ján Kovaľ v tejto súvbislosti uviedol, že kým v roku 1989 evidovali 33 pacientov s detskou cukrovkou vo veku od 0 do 18 rokov, tak v roku 1999 ich bolo 58 a tohto roku už 62. Každoročne pribúda približnhe 10 novozistených ochorení tohto druhu. Ako zvýraznil, genéza nemoci ešte nie je dostatočne objasnená.

Mohlo by Vás zaujímať
Do kampane „superhrdinov“, Týždňa dobrovoľníctva 2024, sa zapojilo takmer 5600 ľudí. Prešovský kraj s najvyšším podielom!
Heslo „Staň sa hrdinom/hrdinkou malých veľkých skutkov“ prilákalo zapojiť sa do obľúbenej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá sa konala 20. - 26. mája, spolu 5578 ľudí. Tí v pripravených aktivitách venovali 16 646 hodín svojho času dobrovoľníctvu, čo pri prepočte na ekonomickú hodnotu práce predstavuje vyše 93 000€.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK