Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Sídliská budú mať internet zadarmo

Obyvatelia prešovských sídlisk budú môcť minimálne tri roky využívať internetové pripojenie zadarmo. Bezplatne sa od začiatku decembra bude dať na internet pripojiť aj v centre mesta.

Projekt Internet zadarmo realizuje mesto Prešov v spolupráci so spoločnosťou Slovanet. Tá dnes potvrdila kúpu kontrolného balíka prešovskej spoločnosti Kryha a vďaka takto prevzatej optickej sieti sa budú môcť na internet s nižšou prenosovou rýchlosťou 256 kbit/s a neobmedzeným množstvom prenesených dát zadarmo pripojiť domácnosti na sídliskách Sekčov, Šváby a na Sídlisku III. Záujemcovia ale budú musieť zaplatiť jednorázový tisíckorunový poplatok za zavedenie prípojky. Od začiatku decembra bude možné pripojiť sa na internet zadarmo prostredníctvom bezdrôtovej technológie aj v okolí Mestského úradu. „Projekt Internet zadarmo je štartovací impulz pre všetkých občanov, ktorí doteraz nenabrali odvahu internet využívať, alebo si ho nemohli dovoliť, “ uviedol prešovský primátor Pavel Hagyari. Ako dodal, mesto zase využije optické siete na pripojenie priemyselných kamier, ktorými bude môcť monitorovať uvedené lokality.

Do konca roka plánuje Slovanet pokryť optickou sieťou približne 15-tisíc prešovských domácností. Zmluvu na využívanie Internetu zadarmo môžu záujemcovia podpísať od dnešného dňa, zriaďovanie prípojok bude prebiehať postupne. Na Sídlisku III od 3. decembra, na Sekčove a Šváboch od januára. Na otázku, či v budúcnosti bude spoločnosť rozširovať pokrytie reagoval výkonný riaditeľ Slovanetu Peter Máčaj. „Potrebujeme určité obdobie na zistenie dopytu. Navyše v niektorých častiach, akým je napríklad Staré mesto, je miestami problematické dané územie rozkopávať a dostať sa tak ku klientom. Budeme to postupne vyhodnocovať a následne sa rozhodovať o ďalších investíciách. “ Alternatívny poskytovateľ širokopásmových služieb okrem produktu Internet zadarmo dnes v uvedených prešovských lokalitách začal poskytovať aj rýchle pripojenie na internet, spoločne s telefonovaním a digitálnou káblovou televíziou, ktorej spustením chce spoločnosť konkurovať aktuálnej ponuke. Tieto služby však už budú spoplatňované.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK