PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3605/zvysenie_dani_ma_mestskej_kase_priniest_23_milionov.html

Zvýšenie daní má mestskej kase priniesť 23 miliónov

Mestský úrad chce od budúceho roka zvýšiť daň z nehnuteľnosti a daň zo stavieb. Predpokladá to návrh všeobecnozáväzného nariadenia (VZN), ktorým sa na svojom utorkovom rokovaní zaoberala Mestská rada. Nezmenená by mala ostať sadzba dane z pozemkov.

Dane z nehnuteľnosti a stavieb sa majú od nového roka zvýšiť pre fyzické i právnické osoby o 25 a viac percent. Mestský rozpočet by mal takýmto spôsobom získať navyše okolo 23 miliónov korún. Z toho občania by za svoje nehnuteľnosti mali zaplatiť viac spolu o 6 miliónov korún, zvyšnými 17-timi miliónmi by mali prispieť podnikatelia. „Ak chce mesto žiť a vytvárať podmienky, je nutné mať príjmami pokryté náklady. Nastalo obdobie, kedy už nebudeme mať čo predávať. Naopak budeme potrebovať zdroje nielen na investície, ale i na nákup mestského majetku vo vlastníctve fyzických osôb, ktoré mesto využíva, “ uviedol na margo návrhu zvýšenia daní a poplatkov predseda koaličného klubu MsZ SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS a SF Milan Berdis. Ako zdôraznil, dane sa nemenili posledné dva roky a aj tento návrh predpokladá, že k ďalšiemu zvyšovaniu by nemalo dôjsť pred rokom 2010.

Proti zvýšeniu dane z nehnuteľnosti je poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS. „Prínos 23 miliónov korún pri 1,2-miliardovom rozpočte nie je až tak veľa, aby sa tieto zdroje nedali hľadať niekde inde, “ uviedol podpredseda klubu Juraj Hurný. Podľa neho by mal Mestský úrad hľadať najprv vlastné rezervy. „Či už pri zadávaní zákaziek, hospodárení mestských organizácií, ale aj priamo pri chode úradu. Keď ukážeme občanom, že tu vieme ušetriť, môžeme od nich niečo žiadať, “ dodal Hurný s tým, že je aj za adresné poukázanie účelu zvýšeného výberu daní občanom.

„Neteší ma to, ale je to v prospech občana, “ uviedol na margo zvyšovania daní primátor Pavel Hagyari. „Súhlasím s poslancom Hurným, že treba hľadať rezervy, avšak mám pocit, že opozícia je zásadne proti, napriek tomu, že vidia, že sa úspory snažíme hľadať. Snažíme sa ale aj o to, aby mesto rástlo. Boli opravované chodníky, cesty, vznikali fontány, zeleň. Dá sa to, ale len z peňazí, ktoré máme k dispozícii. Ja a celý mestský parlament nesie zodpovednosť zato, že tieto peniaze použijeme dobre. “ Mestská rada k návrhu neprijala žiadne uznesenie, rozhodovať tak o ňom bude mestský parlament.
(ik)

 
8.11.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3244 krát