PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3629/novych_veducich_odborov_vyberu_do_10-_decembra.html

Nových vedúcich odborov vyberú do 10. decembra

Noví vedúci odborov Mestského úradu (MsÚ) budú známi do 10. decembra. Informoval o tom prednosta MsÚ Jozef Višňovský v súvislosti s minulotýždňovým odvolaním všetkých vedúcich odborov úradu.

Ako dodal prednosta MsÚ, s odvolanými vedúcimi boli podpísané dodatky k pracovným zmluvám. „Prílohou k pracovnej zmluve sa menil názov funkcie z vedúceho na povereného vedením. Dohoda je uzavretá do 31.12. , kedy buď ukončia svoje pôsobenie na poste, alebo ak výberové konanie vyhrajú, budú viesť odbor ďalej, “ uviedol prednosta MsÚ J. Višňovský.

Opozícia v mestskom parlamente označila tento krok za čistku. „V Prešove bola vždy nejaká politická kultúra. Myslím si, dosť slušná. Dovolím si ale povedať, že toto je čistka. Lebo ak chce niekto niekoho odvolať pre neschopnosť, musí uviesť dôvody. Podľa mňa ide o to, aby sa nahradili nepohodlní ľudia novými bez toho, aby sa pozeralo na to, či sú odborníci. Toto nemá v Prešove precedens, “ uviedol na margo odvolávania podpredseda poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS Juraj Hurný. „Išlo o organizačné zmeny vyplývajúce zo zavedenia nového organizačného poriadku. Tí, ktorí chcú zastávať vedúce posty na radnici, dostanú priestor, aby prešli riadnym výberovým konaním. Dávam priestor všetkým, aj tým, čo nemajú politické zázemie, “ reagoval na kritiku primátor Pavel Hagyari. Zároveň odmietol slová o akejkoľvek čistke. „Na úrade stále pracuje aj sestra pána Hurného. Keby to boli politické čistky, tak by asi bola prvá, ktorá by odišla, " kontroval primátor.

Výberového konania sa podľa novej organizačnej štruktúry MsÚ týkajú desiatich vedúcich odborov, ale aj postu vedúceho kancelárie primátora a vedúceho spoločného úradu. Do výberového konania sa môžu uchádzači prihlásiť do 21. novembra. Nasledovať budú pohovory pred päťčlennou komisiou. Tú určí primátor, ktorý by mal byť osobne prítomný na všetkých konaniach. Primátor zdôraznil, že vo výberových komisiách nebudú zastúpení poslanci. „V každej komisii ale bude odborník za konkrétnu oblasť. Práve takto sa chcem vyhnúť politickým tlakom, “ uviedol Hagyari a dodal, že v prípade, že komisia nenájde vhodného kandidáta, nebude do funkcie vymenovaný nikto a na čele úradu ostane poverená osoba. „Zo zákona môže byť poverenie na pol roka, “ doplnil Višňovský. Ako dodal, podľa nového poriadku odmeňovania priemerná základná mesačná mzda vedúcich odborov sa bude pohybovať na úrovni 31-tisíc korún plus nenárokovateľné štvrťročné odmeny. Ak doterajší vedúci na výberových konaniach neuspejú, bude im ponúknuté iné miesto v štruktúre úradu. Ak sa niekto rozhodne odísť, prináleží mu päťmesačné odstupné.
(ik)

 
14.11.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2112 krát