Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Univerzita nemá dosť peňazí na rozvoj

Vytvoriť podmienky pre kvalifikačný rast pedagógov ako rozhodujúceho predpokladu úspešného zvládnutia akreditácie jednotlivých fakúlt je rozhodujúcou prioritou Prešovskej univerzity (PU) v najbližších troch rokoch.

Nebude to však možné, ak rozpočet PU zostane na úrovni tohto roku , t. j. 123 miliónov Sk. Podstatnú časť z neho tvoria zdroje zo štátneho rozpočtu, no zákon o financovaní vysokých škôl, zavádzajúci viaczdrojové financovanie nie je stále schválený. Konštatovali to 7. novembra pred novinármi prorektori PU Jozef Pavelka a Vladimír Leško.

J. Pavelka navyše zdôraznil, že každoročne disponujú deficitným rozpočtom, čo nezakladá rozvojové možnosti. Ďalšími prioritami PU sú úspešné zvládnutie zavedenia európskeho trasféru prepočtu kreditov a celého kreditného systému pre poslucháčov PU, ako aj vnútorná transformácia a reštrukturalizácia PU. Jej najvážnejším výsledkom by malo byť zriadenie novej fakulty manažmentu. Nie je však ešte stanovené, k akému dátumu.

PU pôsobí v Prešovskom kraji, v ktorom je najnižší len 4,4-percentný podiel vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov, preto je jej pôsobenie nezastupiteľné. Optimálny podiel by mohol byť okolo 10-12 percent. Univerzita trpí nedostatkom investičných prostriedkov, napr. na tento rok požadovali 70 miliónov Sk, dostali zo štátneho rozpočtu iba 25 miliónov Sk, čo nemohlo . Podarilo sa však vybudovať vnútrouniverzitný informačný systém, v ktorom až na objekt študentského domova na Námestí mieru a pravoslávneho kňazského seminára je už elektronicky prepojených všetkých päť fakúlt PU.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK