Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

K výročiu odhalili tabuľu Moyzesovi

Pamätnú tabuľu prvému predsedovi Matice slovenskej (MS) Štefanovi Moyzesovi odhalil 15. decembra v Prešove dekan prešovského rímskokatolíckeho dekanátu Stanislav Stolárik.

Slávnosť sa konala pri príležitosti 80. výročia založenia tunajšieho miestneho odboru (MO) MS. Bola aj pokračovaním akcií k Moyzesovmu roku a na zvýraznenie zásluh Š. Moyzesa ako podporovateľa národného vzdelávania a školstva (i v Prešove).

Tabuľa je umiestnená na budove dnešnej centrálnej požičovne Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava na Hlavnej 139. Podobných tabúľ aj s bustou Š. Moyzesa je inštalovaných v SR viac. Ich zhotovenie finančne podporil mecenáš americký Slovák Ľudovít Mišík.

MO MS vznikol medzi prvými v prvej ČSR, jeden z vrcholov svojej činnosti mal v období 1968-69, v 90. rokoch je jedným z najlepších v SR. Vzhľadom na finančnú situáciu mu však v budúcom roku podľa varovania predsedu odboru Ladislava Šimona hrozí zánik, čo by však v histórii MO MS nebolo po prvýkrát.

V programe dnešných osláv bola tiež slávnostná sv. omša v rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša a slávnostné zhromaždenie členov MO MS a hostí. Na ňom dostalo okolo 90 členov odboru ďakovné listy za viac ako vyše 8-ročnú matičnú prácu.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK