PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3692/fhe-amc_trio.html

FHE: AMC Trio

AMC Trio je v súčasnosti najznámejšou džezovou kapelou z Prešova. Za sebou má pritom strastiplnú cestu. Vzniklo ešte v roku 1993, potom sa však odmlčalo, aby sa naplno vrátilo. Písmená AMC znamenajú Adamkovič, Marinčák, Cvanciger. Klavirista Peter Adamkovič (1970) založil toto kombo po rozpade kapely Ad acta. Jeho „dvojičkou“ sa stal basák Martin Marinčák (1964), ktorý s ním hral aj po odchode bubeníka Stana Cvancigera (1965) do Bratislavy.
AMC Trio

AMC Trio sa jeho odchodom na dlhší čas odmlčalo, ale v novom miléniu sa vrátilo v plnej sile. „Mali sme pauzu, pretože Stano žil v Bratislave, kde bol stálym členom T+R Bandu Petra Lipu. Nakoniec sa rozhodol vrátiť sa, tak sme to dali opäť dohromady. My sme sa špecializovali na pozývanie hostí a vždy sme niekoho sprevádzali a hrali jeho hudbu. Potom sme začali robiť vlastné veci. Povedali sme si, že chceme robiť niečo iné, inú hudbu v akustickom podaní, ako sa zvykne hrávať na Slovensku. Tu väčšinou hrajú mainstreamový, swingovo ladený jazz. My v podstate swing nehráme, Vychádzame z iných rytmov, iných harmónií a melódií. Naše veci znejú tak trochu pesničkovo. Snažíme sa postaviť to na melódiách, ale samostatná interpretácia našej hudby nie je ľahká, “ hovorí na margo AMC Tria Peter Adamkovič.

Spolu s Marinčákom sa objavil na pódiách popri mnohých džezových hviezdach. A ani samotná materská kapela sa nebráni takýmto spoločným projektom. S jej členmi vystupovali napríklad Peter Lipa, Matúš Jakabčic, Peter Cardarelli, Tomasz Grzegorski, či Monty Waters.

Svoj prvý album Thor-Iza (podľa keltského názvu rieky Torysa) však nahralo AMC Trio len v základnej zostave. Vydal ho agilný label Hevhetia (Hev-het Tune) v roku 2006. „Po mnohých peripetiách sme ho nahrali. História jeho vzniku bola skutočne dlhá, tiahla sa viac ako rok. A aj napriek tomu sme v konečnej fáze nahrávali v Poľsku, tu sme vždy boli nespokojní - a nahrávali sme v časovej tiesni. Druhé cédečko by sme nechceli nahrať v takomto strese, “ vraví Adamkovič, ktorý sa teší z dobrých ohlasov na album. Na nový však už AMC Trio hosťa chce.

S hosťujúcimi hudobníkmi má AMC Trio bohaté skúsenosti. V poslednom čase hralo napríklad s mladou talentovanou Stropkovčankou Táňou Hicovou, so superstar Katkou Koščovou, so spevákom Lee Andrew Davisonom, tenorsaxofonistom Borysom Janczarskim, so sláčikovým kvartetom Adriána Harvana či so švédskym gitarovým mágom Ulfom Wakeniusom. Práve posledne menovaný by mohol byť exkluzívnym hosťom druhého albumu.

Web: www.amc-trio.sk

 
8.12.2007 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 8991 krát