Nedeľa, 02. jún 2024
Meniny má Xénia, Oxana | zajtra Karolína

Revízori fasovali fixky

Revízori v mestskej hromadnej doprave v Prešove sú vyzbrojení špeciálnymi fixkami. Ako informoval riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Peter Janus, „v Prešove sa sporadicky objavujú falošné cestovné lístky. Revízori ich dokážu identifikovať práve spomínanými fixami. “

Riaditeľ DPMP Peter Janus

Prešovské jednorazové lístky majú totiž osem ochranných prvkov, jedným z nich je reakčná látka, ktorou je lístok napustený. Po označení reaguje na farbu v strojčeku tak, že dátum a čas vytlačí v dvoch farebných odtieňoch. Ak pasažier odstráni z lístka pôvodné označenie, týmto zásahom naruší aj jeho reaktívnu vrstvu a pri opätovnom označení lístka bude tlač jednofarebná. To je dôkaz, že s lístkom bolo neodborne manipulované. Výroba falošných lístkov na domácej technike je podľa Janusa zbytočná, v teréne majú 20 revízorov, ktorí to objavia. Našli sa aj čierni pasažieri, ktorí tvrdia, že falošný lístok kúpili v novinovom stánku. DPMP dal podnet na políciu, ktorá vypočula týchto pasažierov. Janus je za to, aby „sa takéto spory riešili na súde a nezávislý orgán zistil, či v niektorom prešovskom novinovom stánku naozaj predávajú falošné cestovné lístky. “ Podľa jeho názoru z takýchto dôvodov je najbezpečnejšie kupovať jednorázové lístky v automatoch. DPMP má v uliciach Prešova umiestnených 71 automatov na cestovné lístky. Janus tiež presadzuje zavedenie tzv. prešovskej karty, ktorá bude multifunkčná, môže slúžiť nielen pre MHD, ale aj na parkovanie, na vstup alebo zľavy na kultúrne a športové podujatia, do múzeí, galérií a na platby ďalších služieb.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK