Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Chcú podporiť kojenie detí

Problematikou kojenia sa bude zaoberať odborná konferencia pod názvom „Podpora dojčenia, materstva“, ktorú v stredu 5. decembra od 10. hodiny organizuje v kinosále Pavilónu PL FNsP J. A. Reimana UNICEF Slovensko v spolupráci s Klinikou pediatrie Fakultnej nemocnice (FNsP) J. A Reimana v Prešove.

Ján Kovaľ a Denisa Pochová

Na konferenci sa bude okrem iného rozoberať aj problematika používaní umelej výživy pri kojení detí. "Kojenie sa problematikou stalo vtedy, keď sa začalo po 2. svetovej vojne hovorit o umelých náhradach materinského mlieka. Materinské mlieko však nemôže nahradiť nič, " uviedol v tejto súvislosti primár pediatrie FNsP v Prešove a predseda organizačného výboru konferencie Ján Kovaľ. Ako dodal, výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí neboli v detstve dostatočne kojení, trpia častejšie na onkologické ochorenia tráviaceho traktu. „Základom je nerobiť proti prírode. Platí to ako pri kojení, tak pri stravovaní, “ konštatoval primár. „Akonáhle začneme hovoriť o prednostiach umelej výživy, je to scestné. Nič nemôže nahradiť materinské mlieko. Radšej rozprávajme ako by ženy dojčili a nepoužívali náhradu, “ poodhalila ciele konferencie pediatrička Denisa Pochová podľa ktorej ide aj u pacientiek, ktoré sa stretávajú s problémom s prirodzeným dojčením, často o psychologický problém. „Z medicínskeho hľadiska je málo diagnóz, ktoré vedú k tomu, že žena nemôže kojiť, “ uviedla Pochová. Ako dodal Kovaľ „nejde o odsudzovanie matiek, ale o to, aby sa myslenie začalo postupne v tomto smere obracať. “ Na konferenci sa zúčastní 120 pediatrov z Prešova, Košíc a Bratislavy.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK