Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Bez dohody hrozí rozpočtové provizórium i problém s odpadom

Ťažiskovým materiálom budúcotýždňového zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Prešove bude predložený návrh rozpočtu hospodárstva mesta Prešov na rok 2008 s výhľadom na ďalšie dva roky. Či ho ale poslanci napokon príjmu bude závisieť od dohody poslaneckých klubov o zvyšovaní daní za nehnuteľností a poplatkov za odpad. Inak mestu hrozí rozpočtové provizórium, ktoré môže priniesť aj problémy s odpadom.

Poslanci budú na budúci týždeň rokovať aj o rozpočte

Výška navrhovaného rozpočtu hospodárstva mesta na budúci rok je v príjmovej časti vyše 1,432 mld. korún, vo výdavkovej vyše 1,479 mld. korún. Deficit rozpočtu v sume 47 miliónov korún bude vyrovnaný prijatím dlhodobého bankového úveru v uvedenej hodnote. Schválenie rozpočtu je ale podmienené prijatím všeobecno-záväzných nariadení (VZN), ktorými sa má zvýšiť daň za nehnuteľnosti a poplatok za odpad. Obe dane majú do mestskej pokladnice priniesť 42 miliónov korún a sú zarátané v pripravenom rozpočte. O ich zvyšovaní mali poslanci rokovať už na novembrovom zastupiteľstve, pre nezhody poslaneckých klubov ale primátor stiahol všetky body súvisiace so zvyšovaním poplatkov z rokovania a presunul ich na december. Proti zvyšovaniu je opozičný poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, podľa ktorého by mesto namiesto zvyšovania malo najprv hľadať rezervy v mestských firmách a na Mestskom úrade. Keďže na prijatie VZN je potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov, za návrhy musia hlasovať aj opoziční poslanci. Ak k dohode nedôjde, je ohrozené aj prijatie predkladaného rozpočtu. „Ak nebude schválený rozpočet, pôjdeme do rozpočtového provizória, teda podľa predchádzajúceho rozpočtu a čerpanie bude na úrovni roku 2007, “ konštatoval poslanec Anton Bidovský (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF). Poslankyňa Mária Čížiková (KDH, SDKÚ-DS) ale upozornila, že neprijatím VZN o výške poplatkov za komunálny odpad a tým aj rozpočtu mesta môže nastať problém s komunálnym odpadom. „Nariadenie o platbách za odpad je prijaté presne na jeden rok, teda do 31. decembra. Tak by mohol vzniknúť problém na jeden mesiac, dokedy nebude zastupiteľstvo a môže sa stať, že ľudia nebudú platiť, pretože sa to nedá urobiť spätne, “ upozornila Čižiková. Podľa Bidovského ale právnici hľadajú možnosti, aby k tomu nedošlo. „Odpad sa určite vyvážať bude, “ skonštatoval. Zasadnutie zastupiteľstva sa uskutoční v stredu 12. decembra so začiatkom o 9. hodine.
(ik)

Mária Čížiková
Anton Bidovský
Súvisiace články
21.11.2007 Dane a poplatky sa zvyšovať nebudú – päť bodov stiahnutých z rokovania 21.11.2007 Program zastupiteľstva opäť nabitý 9.11.2007 Mesto chce zvýšiť aj poplatky za odpad
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK