Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Bez dohody hrozí rozpočtové provizórium i problém s odpadom

Ťažiskovým materiálom budúcotýždňového zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Prešove bude predložený návrh rozpočtu hospodárstva mesta Prešov na rok 2008 s výhľadom na ďalšie dva roky. Či ho ale poslanci napokon príjmu bude závisieť od dohody poslaneckých klubov o zvyšovaní daní za nehnuteľností a poplatkov za odpad. Inak mestu hrozí rozpočtové provizórium, ktoré môže priniesť aj problémy s odpadom.

Poslanci budú na budúci týždeň rokovať aj o rozpočte

Výška navrhovaného rozpočtu hospodárstva mesta na budúci rok je v príjmovej časti vyše 1,432 mld. korún, vo výdavkovej vyše 1,479 mld. korún. Deficit rozpočtu v sume 47 miliónov korún bude vyrovnaný prijatím dlhodobého bankového úveru v uvedenej hodnote. Schválenie rozpočtu je ale podmienené prijatím všeobecno-záväzných nariadení (VZN), ktorými sa má zvýšiť daň za nehnuteľnosti a poplatok za odpad. Obe dane majú do mestskej pokladnice priniesť 42 miliónov korún a sú zarátané v pripravenom rozpočte. O ich zvyšovaní mali poslanci rokovať už na novembrovom zastupiteľstve, pre nezhody poslaneckých klubov ale primátor stiahol všetky body súvisiace so zvyšovaním poplatkov z rokovania a presunul ich na december. Proti zvyšovaniu je opozičný poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, podľa ktorého by mesto namiesto zvyšovania malo najprv hľadať rezervy v mestských firmách a na Mestskom úrade. Keďže na prijatie VZN je potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov, za návrhy musia hlasovať aj opoziční poslanci. Ak k dohode nedôjde, je ohrozené aj prijatie predkladaného rozpočtu. „Ak nebude schválený rozpočet, pôjdeme do rozpočtového provizória, teda podľa predchádzajúceho rozpočtu a čerpanie bude na úrovni roku 2007, “ konštatoval poslanec Anton Bidovský (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF). Poslankyňa Mária Čížiková (KDH, SDKÚ-DS) ale upozornila, že neprijatím VZN o výške poplatkov za komunálny odpad a tým aj rozpočtu mesta môže nastať problém s komunálnym odpadom. „Nariadenie o platbách za odpad je prijaté presne na jeden rok, teda do 31. decembra. Tak by mohol vzniknúť problém na jeden mesiac, dokedy nebude zastupiteľstvo a môže sa stať, že ľudia nebudú platiť, pretože sa to nedá urobiť spätne, “ upozornila Čižiková. Podľa Bidovského ale právnici hľadajú možnosti, aby k tomu nedošlo. „Odpad sa určite vyvážať bude, “ skonštatoval. Zasadnutie zastupiteľstva sa uskutoční v stredu 12. decembra so začiatkom o 9. hodine.
(ik)

Mária Čížiková
Anton Bidovský
Súvisiace články
21.11.2007 Dane a poplatky sa zvyšovať nebudú – päť bodov stiahnutých z rokovania 21.11.2007 Program zastupiteľstva opäť nabitý 9.11.2007 Mesto chce zvýšiť aj poplatky za odpad
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK