Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanci zvýšili "okresané" dane

Vianočný darček v podobe zvýšenej dane z nehnuteľností a poplatkov za odpad dnes dostali Prešovčania od poslancov Mestského zastupiteľstva. Nie však v takej výške, ako boli pôvodne navrhované.

Poslanci totiž najprv prijali návrh poslanca Milana Benča (nezávislý) na úpravu predloženého návrhu na zvýšenie vybraných sadzieb dane za stavby a byty. Znamená to, že za byty nezaplatia občania navrhovaných 10 korún za m2, ale iba 8 korún. V tomto roku bola sadzba stanovená na 7 korún. K úprave zo 7 na 10 Sk/m2 malo dôjsť aj pri dani za stavby na bývanie a drobné stavby, suma ale bola upravená na 9 Sk/m2. O korunu – z 8 na 7 Sk/m2 bola znížená aj navrhovaná sadzba dane zo stavieb, čím dôjde k jej medziročnému nárastu o korunu. Ostatné zvýšenie dane prešlo podľa návrhu, ktorý celkovo počítal s príjmom pre mestskú pokladnicu vo výške 23 miliónov korún. Z toho občania mali za svoje nehnuteľnosti zaplatiť viac spolu o 6 miliónov korún, zvyšnými 17-timi miliónmi mali prispieť podnikatelia. Návrh opozície na ponechanie daní z nehnuteľnosti na úrovni minulého roka neprešiel.

Rovnako zníženú prijali poslanci aj úpravu poplatku za komunálny odpad pre obyvateľov. Namiesto pôvodne navrhovaného paušálneho zvýšenia o 180 korún pre všetky tri kategórie zvýšili poslanci poplatky iba o 100, resp. 60 korún. Pre 1. a 2. osobu v domácnosti došlo k navýšeniu z 500 na 600 Sk, 3. a 4. osoba zaplatí namiesto doterajších 450 Sk 550 korún. Piata a každá ďalšia osoba zaplatí na poplatkoch za odpad o 60 korún viac. Suma sa zo 190 korún zvýšila na 250 Sk. V pôvodnom znení mal návrh do mestského rozpočtu priniesť 19 miliónov korún. Aj v tomto prípade návrh prešiel tesnou trojpätinovou väčšinou, keď zaňho zahlasovali poslanci oboch koaličných klubov, nezávislý poslanec Milan Benč, ale aj opozičný Mikuláš Bodnár.

Poslanci schvaľovali aj sadzby dane za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie, predajné automaty a nevýherné hracie stroje. Zastupiteľstvo nepodporilo návrh poslankyne Márie Kusendovej (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF), ktorá navrhla zníženie dane za psa zo súčasných 2 000 na 1 000 korún v obytných a z 500 na 300 korún v rodinných domoch. Sadzba dane tak ostáva oproti minulosti nezmenená. Rozšíril sa ale navrhovaný okruh ľudí oslobodených od platenie dane za psa o dôchodcov nad 70 rokov. Podmienkou je, že na tejto adrese nesmie byť evidovaná ďalšia osoba. Nové ustanovanie na druhej strane zúžilo okruh držiteľov preukazu ZŤP oslobodených od tejto dane len na tých s trvalým pobytom v meste Prešov s odôvodnením, aby nedochádzalo k jeho zneužívaniu a vyhýbaniu sa daňovej povinnosti. Poslanci dnes ešte budú rozhodovať aj o poplatkoch za poskytovanie sociálnych služieb v domovoch dôchodcov. Schvaľovať sa bude aj rozpočet mesta na budúci rok.
(ik)

Súvisiace články
14.12.2007 Mesto sa vyhlo rozpočtovému provizóriu
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK