Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

ŽSR vs Prešovská lampáreň

V polovici decembra sa v Prešovskej lampárni objavila otázka adresovaná ŽSR Prešov. Týkala sa dosť kritického stavu platobných terminálov na prešovskej železničnej stanici. Otázku a odpoveď kompetentných si môžete prečítať v nasledujúcom príspevku...

<b>Lampáreň</b>:
Chcel by som sa informovať na využitie POS terminálov pre bezhotovostnú platbu bankomatovou kartou za cestovné lístky na ŽSt v Prešove (3. najväčšom meste na Slovensku !!!). Na ŽSt je inštalovaný jediný (!) bankomat, ktorý v prípade výpadku (z vlastnej skúsenosti) neumožňuje zakúpenie cestovných lístkov. Chcem sa informovať, či a ak éno, tak kedy asi sa plánuje tento bežne užívaný spôsob platby zaviesť do sto tisícového krajského mesta?

<b>Odpoveď ŽSR:</b>
ŽSR začali s realizáciou zavádzania bezhotovostného platobného stykuinštaláciou POS terminálov SLSP a.s. už začiatkom r.1998. Realizácia bola naplánovaná do niekoľkých etáp, pričom celkový počet inštalovaných POS terminálov mal dosiahnuť 100 kusov, ku každému terminálu pre elektronický predaj cestovných dokladov (KVC) mal byť pripojený POS terminál. Stanica Prešov mala byť vybavená 2 POS terminálmi už v októbri 1998, v rámci realizácie E. etapy zavádzania POS na ŽSR. Vzhľadom na finančnú situáciu ŽSR však už E. etapa nebola zrealizovaná, na základe rozhodnutia GR ŽSR bol zakonzervovaný súčasný stav, kedy je POS terminálmi vybavených 21 staníc v sieti ŽSR. Na základe doterajšieho využívania už inštalovaných POS terminálov DOP Košice prehodnocovala ich efektívnosť a navrhla zmeny v ich rozmiestnení. Do žst. Prešov sú aj po prehodnotení kritérií na umiestnenie POS terminálu plánované 2 POS terminály. Ich inštalácia je však naďalej závislá na finančnom krytí zo strany ŽSR a vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu železníc je ťažké povedať, kedy bude reálna.

S pozdravom,

Ing.Ľubica Doležalová
ŽSR Divízia osobnej prepravy
Oddelenie predajných, rezervačných a informačných systémov
tel.žel.:910/5062, fax: 910/5019
tel.št.: +421 95 613 5062,
fax: +421 95 613 5019
e-mail: dolezalova.lubica@zsr.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK