Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Opozícia presadila centrálny park do rozpočtu

Spolu 99,6 miliónov korún schválili na svojom minulotýždňovom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstvo v Prešove na investičnú výstavbu v meste Prešov na budúci rok.

Opozícii sa v rámci plánu podarilo presadiť vyčlenenie prostriedkov na výstavbu centrálneho mestského parku na Sekčove už v budúcoročnom rozpočte, hoci s tým počítal až návrh investičnej výstavby na rok 2010. Ako v rozprave poznamenal poslanec Vasiľ Janko (SDKÚ-DS), petícia na vybudovanie parku bola úspešná. „Doteraz sme zozbierali vyše 4-tisíc podpisov, “ uviedol pre poslancami. Aj keď koaliční poslanci a aj primátor Pavel Hagyari namietali proti urýchľovaniu plánu nespochybňujúc jeho zámer, napokon poslanci našli kompromisné riešenie a rozdelili na realizáciu parku 8-miliónovú rezervu, ktorú mal k dobru sekčovský výbor mestskej časti. Na začiatok tak na centrálny mestský park v budúcom roku poputujú 4 milióny korún, za 2 milióny sa na Sekčove vybuduje park Angelinum, ktorého projekt navrhli zástupcovia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska a na protinávrh poslankyne Štefánie Andraščíkovej pôjdu 2-milióny korún na vybudovanie športové areálu pri ZŠ Májové námestie.

V pláne investičnej výstavby na budúci rok je spolu 35 stavieb. Z minulého obdobia sa dokončenia dočká 13 rozostavaných stavieb, zvyšných 22 stavieb bude nových. Okrem iného sa v budúcom roku vybudujú menšie parkoviská na uliciach Mirka Nešpora, Volgogradská, Októbrová, Oravská, Lomnická a Levočská, prístupová komunikácia do priemyselnej zóny na Družstevnej ulici ako aj cestná signalizácia križovatky Sabinovská – Bajkalská. Rekonštrukcie sa dočkajú Metodova a Svätoplukova ulica. Z rozostavaných stavieb sa v budúcom roku dokončí výstavba nájomných bytov na uliciach Majakovského – Sabinovská.
(ik)

Súvisiace články
27.11.2007 Petícia za Centrálny mestský park Sekčov
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK