Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

BLOG: Kostol

Pred nie dlhým časom bol postavený a uvedený do činnosti kostol Gréckokatolíckej cirkvi na Sídlisku III v Prešove. Je situovaný pri tržnici, ktorá je súčasťou nákupného komplexu Centrum. Jeho stavba a využívanie naozaj nie je novinkou, keďže na nás pôsobí dlhšie, je asi čas na zhodnotenie jeho prínosu či prípadných komplikácií, ktoré nám priniesol.

Špecifická sídlisková poloha sama so sebou prináša jednu vážnu nevýhodu – je to ranná vyzváňanie, ktoré má všetky podmienky na to, aby ľudí vyrušovalo. Áno, zvonenie rozliehajúce sa sídliskom nepoteší, nie je ale obzvlášť neprekonateľnou prekážkou, ktorá by proti tejto stavbe paušálne priťahovalo hlasy odporu. Zvyk je tu železnou košeľou a obyvatelia, ktorí žijú povedľa, si určite na tento čiastočne rušivý moment rána zvykli. Nechceli by sme tu samozrejme za každú cenu tvrdiť, že radi.
Z polohy komentovanej stavby ale vyplýva aj iná záležitosť - naše sídliská sú, ako sme si iste všetci všimli pomerne jednotvárne, chrám má veľkú šancu atmosféru oživiť. Či sa mu to podarilo, či nie, by bolo asi odvážne hodnotiť za všetkých. Skôr by sme chceli túto možnosť spomenúť a z osobného hľadiska sa k nej pridať, je teda skôr skrášlením, poprípade spríjemnením vizuálnej stránky tejto časti mesta.
Ľudia putujúci okolo kostola sa vo všeobecnosti správajú (alebo by sa mali) trochu inak, stavba by mala podľa toho mať vplyv aj psychologický. Ten je ale veľmi ťažko posúditeľný, nechceli by sme sa mu tu preto nejako obšírne venovať, necháme to na posúdenie čitateľa.
Pravidelní návštevníci časti Centrum a okoloidúci prechádzajúc okolo kostola si určite všimli istú kultiváciu priestoru. Ak smeruje porovnanie do minulosti, momentálny stav z neho určite vychádza víťazne, nevyužitý areál bol skôr hanbou ako pýchou mesta a jeho obyvateľou. Pekne a pravidelne strihaný trávnik a chodníky, ktoré skrátili trasu, svojím vzhľadom sa postarali aj o zlepšenie priemeru kvality komunikácií pre chodcov.
Čo sa týka potrebnosti kostola pre veriacich, ak sa budeme riadiť pozorovaním, musíme uznať, že je pomerne hojne navštevovaný, nemá teda núdzu o návštevníkov. Týmto občanom pravdepodobne odľahlo, ich nedeľa sa vďaka zlepšeniu prístupnosti k cieľu ich cesty pravdepodobne stala príjemnejšou.
S určitosťou sa dá povedať, že priestor by sa hypoteticky dal využiť lepšie, či už by šlo o väčšinu obyvateľstva sídliska alebo prínos pre celé mesto. Z nezainteresovaného pohľadu, ktorý reflektuje daný stav a nezaoberá sa úvahami v religióznej oblasi, azda by sa dalo konštatovať, že prínosy stavby sú v prevahe k jej neduhom. Chrám urobil miesto zaujímevejším a pútavejším, ľudia v ňom s určitosťou nedostávajú do svojho vnútra prvky agresie (ako to je dnes zvykom), ale skôr pôsobí blahodárne (minimálne neutrálne). Slúži veriacim, ale ja okoloidúcim, neprehliadnuteľným poslaním tejto stavby je aj neustále pripomínanie duchovnej stránky ľudského života, čo je v dnešnej dobe ako opozícia dôležité (Centrum napríklad „obsadilo“ asi 7 pohostinských zariadení). Vcelku je kostol hodnotený pozitívne. Neostávajme ale nekritickí k chybám (nielen čo sa týka kostola).
autor nie je členom žiadnej cirkvi,

kreutzer@centrum.sk

Súvisiace články
28.1.2008 BLOG: (Ne)koncepcia 24.1.2008 BLOG: Centrum 24.12.2007 BLOG: Predsviatočná nálada v meste
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK