Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

K štyrom nasvieteným priechodom pribudnú ďalšie

Bezpečnosť chodcov v Prešove má zvýšiť špeciálne bezpečnostné osvetlenie, ktoré na štyroch priechodoch pribudlo koncom minulého roka. S opatrením, ktoré je súčasťou projektu Bezpečné mesto, chce radnica pokračovať aj v tomto roku.

Jedným z prvých nasvietených priechodov v PreŠove sa nachádza na Ul. 17. novembra

Doteraz boli špeciálnym osvetlením halogenidovou výbojkou nasvietené štyri priechody na Levočskej, Sabinovskej a Duklianskej ulici ako aj na Ul. 17. novembra. Náklady na realizáciu vo výške 230-tisíc korún hradila spoločnosť O. S. V. O. comp, ktorá má v meste na starosti prevádzku verejného osvetlenia. Špeciálne osvetlenie nasvieťuje vozovku tak, že svietidlá sú umiestnené približne meter pred nájazdovou hranou priechodu vo výške zhruba 6 metrov, čo je nižšie ako je tradičná výška stožiaru verejného osvetlenia. „Jas sa tým zvyšuje o 100 percent, čo znamená, že viditeľnosť na týchto priechodoch je vďaka tomu dvojnásobná. Skúsenosti hovoria o tom, že takto označené priechody znižujú počet dopravných nehôd a zvyšujú bezpečnosť cestnej premávky, “ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Peter Bindas, podľa ktorého sa takto v meste realizujú usmernenia Európskej únie o nasvietení pozemných komunikácií. Primátor Pavel Hagyari za kritických označil ešte ďalších 16 priechodov, na osvetlenie ktorých je potrebná investícia vo výške 1,3 milióna korún. „Na tento účel budeme hľadať zdroje mimo náš rozpočet. Prvé rokovania už v tomto smere prebehli na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií, “ uviedol P. Hagyari. Ako dodal Bindas, spoločnosť už má technicky spracované osvetlenie ďalších 20-tich priechodov.
(ik)

Peter Bindas a Pavel Hagyari
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK