Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Čo nás čaká a neminie

Máme za sebou prvé dni roku 2001, prvé okamihy tretieho tisícročia. Ubehli podobne, ako mnoho dní a momentov v rokoch, ktoré máme za sebou. Naplnila ich práca, trápenie i radosť, bolesť i príjemné pocity, u niekoho aj záhaľka, sladké nič nerobenie. Zdalo by sa teda, že sa príchodom tretieho milénia nič nestalo.

Určite sa nestalo nič také, čo by nás malo vyviesť z miery, znepokojiť, alebo zneistiť. Život ide ďalej a my sme tí, ktorí výraznou mierou ovplyvňujeme jeho charakter, jeho dobré i zlé stránky. Vždy nadväzuje na to, čo bolo a odráža našu aktivitu, alebo pasivitu, naše snaženie, alebo spoliehanie sa na kohosi, kto možno ani netuší, že od neho niečo čakáme. Samozrejme, sú aj veci, ktorým hovoríme " vis major", teda veci, ktoré sa udejú bez ohľadu na našu vôľu. Vtedy musíme priznať svoju nedokonalosť a uvedomiť si, že nie sme pánmi všetkého. Že sme súčasťou sveta, v ktorom síce máme slobodnú vôľu, táto vôľa však neznamená, že svet ovládame. Každý podľa svojho svetonázoru pripúšťame Vyššiu Moc. Preto aj pohľad za seba, na veci a udalosti uplynulého roka musí zohľadňovať fakt, že nie všetko, čo sme dosiahli je dôsledok len nášho snaženia.

Tak, ako som na začiatku roku 2000 hodnotil rok 1999 ako rok prospešný pre naše mesto, tak môžem dnes hovoriť o roku 2000, ako o roku, ktorý pre mesto Prešov priniesol vo výsledkoch veľa užitočného. Navyše naštartoval procesy, ktoré nám v budúcnosti prinesú viac. Nechcem vymenovávať podujatia, či výstupy z investičných a rozvojových programov, cez ktoré sme skutočne splnili to, čo sme si predsavzali. Sústredím sa na to, čo považujem za dobre rozohrané aktivity tak pre rok 2001, ako aj pre roky budúce.

KONIEC KĽUČKOVANIU

Po mnohých rokoch snaženia sa v Prešove začali reálne riešiť dopravné problémy. Existujúce i potenciálne. Aj keď som často vyjadroval nespokojnosť s tempom prác na Nábrežnej komunikácii, výstavba je v plnom prúde a od najvyšších predstaviteľov investora i dodávateľa mám ubezpečenie, že bude ukončená pred zmluvným termínom. To znamená pre obyvateľov žijúcich na ulici 17. novembra po rokoch protestov a obviňovaní každého dokola úľavu. A pre vodičov každého druhu zmenšenie stresu z kľučkovania v husto obývanej časti mesta. Pre nás všetkých zlepšenie životného prostredia a zrýchlenie "vymotania" sa z mesta pri cestách smerom južným i západným.

Začala sa stavať i cesta spájajúca sídlisko Sekčov s centrom mesta. Pre ľudí žijúcich, alebo pracujúcich na tomto najmladšom prešovskom sídlisku prinesie spomenutá komunikáciu po predchádzajúcej rekonštrukcii križovatky pri Lesíku delostrelcov ďalšie skrátenie času na cestovanie. Tak prostredníctvom verejnej dopravy, ako aj cestovanie osobnými automobilmi. V súčasnosti ešte neregistrujeme výrazný stavebný ruch, na jar sa ale rozbehne naplno. Aj v tomto prípade mám ubezpečenia kompetentných o tempe a termínoch ukončenia.

Ďalším naplno rozbehnutým projektom je výstavba nájomných bytov Stará tehelňa. Prvá polovička z nich by mala byť kolaudovaná už v júni toho roku. Iste nie každý sa stotožnil s takýmto riešením jedného z najvážnejších problémov v meste. Verím však, že prvé dopady takéhoto riešenia presvedčia Prešovčanov, že neide o hazard, ale o pragmatické riešenie toho, čo roky ťažilo a ťaží nie len naše mesto, ale mnohé mestá na Slovensku. Priznám sa, že nikto zo zodpovedných nepočítal s tým, že pri výstavbe spomenutých bytov a budovaní príslušnej infraštruktúry nám tak výrazne pomôže štát. I touto cestou chcem zainteresovaným pracovníkom a inštitúciám poďakovať za pomoc i za to, že sme mohli za menej mestských peňazí urobiť viac, ako sme si naplánovali.

Aj keď ďaleko nad rámec povinnosti a kompetencií mesta, pustili sme sa s vervou do získavania zahraničných investorov s cieľom zabezpečiť v meste a regióne nové pracovné príležitosti. Možno je to ambícia nad naše sily, kroky, ktoré sme v uplynulom roku urobili však prebudili inštitúcie i ľudí. O Prešove sa hovorí nie len na Slovensku a v Európe, ale aj v zámorí. To síce neznamená, že sa sem začnú hneď hrnúť investori, ale určite to znamená, že tí, ktorí tu nájdu to, čo hľadajú, prídu. A dnes, po krokoch, ktoré máme za sebou nemôže byť vytváranie podmienok pre investorov ľahostajné ani štátnym inštitúciám. Určite spoločne nájdeme cestu k naplneniu toho, čo sme si predsavzali.

Rok, ktorý máme pred sebou teda má na čo nadväzovať. Pokračovanie v začatom ale nenapĺňa vrchovato ani naše ambície, ani povinnosti a úlohy, ktorých plnenie bude od nás spoločnosť očakávať. Zmienim sa len o tých, ktoré sú dnes známe.

V prvej polovici roka prebehne sčítanie obyvateľstva a všetkého, čo súvisí s údajmi nevyhnutnými zo štatistického hľadiska. Keď sme robili prípravu na porade vedenia jeden kolega poznamenal: " Radšej trikrát voľby, ako jedno sčítanie.." Je to tak, pretože pri plnení tejto povinnosti je nevyhnutný bezprostredný kontakt s občanmi rôznej kategórie. A na to je treba množstvo ľudí dostatočne odolných, trpezlivých, inteligentných a komunikatívnych, ľudí nie len z radov zamestnancov MsÚ, ale dobrovoľníkov, ktorým nemôžeme poskytnúť kráľovské odmeny. Verím, že sa nám takí prihlásia a že spoločne zvládneme úlohu, ktorá sa v našej vlasti plní raz za desať rokov.

HĽADAJME SCHOPNÝCH ĽUDÍ

Dúfam, že v treťom štvrťroku budeme zabezpečovať voľby do regionálnej samosprávy. Že aj takto prispejeme k vytváraniu podmienok pre plnenie programov, ktoré sme naštartovali v uplynulom roku. Už dnes je čas rozmýšľať o reprezentácii regiónu. Už dnes je najvyšší čas hľadať ľudí, jednak do poslaneckého zboru, jednak kandidátov na post "šéfa" regiónu. Verím, že sa nám podarí dobre vybrať. Lebo práve na ľuďoch, ktorých si zvolíme bude ťarcha zodpovednosti za to, či sa bude prostredie kde žijeme rozvíjať, alebo bude stagnovať.

Čaká nás plnenie povinnosti vyplývajúcich zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Prvé reakcie Prešovčanov sú na svete. Žiaľ nie zriedkavo majú charakter akéhosi vyrovnávania účtov s Radnicou. Mnohí budú mať iste záujem zavaliť MsÚ prácou a papierovačkami. Určite to zvládneme. Len ostane menej času na to, čo prinesie reálne zlepšenie podmienok pre život nás všetkých.

Okrem už spomenutého nás čaká zabezpečenie bezporuchového chodu mesta a napĺňanie ďalších zámerov investičného charakteru, ktoré zaručia kontinuitu rozvoja mesta i to, čo pre prílev zahraničného kapitálu nie je podmienkou zanedbateľnou. Pôjde o investičné akcie, ktorých plán tento týždeň prerokuje MsR a koncom mesiaca MsZ. Verím že nájdeme optimálnu štruktúru investícií v meste. O tom, ako sa rodila budú po prvýkrát Prešovčania informovaní prostredníctvom internetu, kde bude zverejnená kompletná zápisnica z rokovania MsZ i úplný prehľad o hlasovaní jednotlivých poslancov.

Prvý príhovor v roku 2001 využívam aj na poďakovanie za nádhernú atmosféru poslednej noci minulého tisícročia. Ďakujem všetkým, ktorí k nej prispeli. Prešovčanom, ktorí dali prednosť spoločnému uvítaniu tisícročia pred iným druhom oslavy, ale aj sponzorom, vďaka ktorým sa podujatie mohlo uskutočniť, organizátorom a umelcom i tým, ktorí sa starali o to, aby sponzorské príspevky jednoducho boli. Šťastlivý Nový rok 2001 všetkým!

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK