Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

BLOG: Centrum

Centrum na Sídlisku III sa v poslednom čase zmenilo. Svojho času sa tu nachádzalo takmer všetko, čo občan na bežné účely potrebuje (nákup bežných potrieb a základné služby). Momentálne akosi ponuka nekopíruje záujem. Myslí sa tu hlavne zjavné „premnoženie“ pohostinských zariadení a tipovacích kancelárií, nevynímajúc čínske obchody s lacnými odevmi. Je to výsledok dopytu alebo len náhodná konfigurácia služieb?

Je celkom bežné, že ľudia si vyberajú ľahšiu cestu, veď vysedávanie v pohostinskom zariadení a tipovanie v na to určenej kancelárie je naozaj v porovnaní s napríklad starosťou o veci verejné tou schodnejšou cestou. Nie úplne vizuálne a ani osobne (či osobnostne) príjemným je sledovanie pomerne stabilných rituálov skorých ranných návštevníkov „občerstvovacích“ buniek, ktorí sú v príkrom rozpore s ľuďmi snažiacimi sa dostať ranným spojom do práce. Bezcieľnosť existencie čakateľov „osvieženia“ im dodáva silu otravovať ľudí opačného zmýšľania (alebo skôr zmýšľania vôbec). Ich neobyčajne abstraktný prejav (všetky problémy sveta vedia veľmi rýchlo pomenovať párom slov, zhodou okolností vždy tých istých) „obšťastňuje“ okoloidúcich - ako sa hovorilo v minulosti – od svitu do mrku. Niekedy je možné nájsť spomínané osoby aj prestrojených za mestskú zeleň (väčšinou v letnom období), kedy oddychujú, aby mali síl na ďalší plodný deň.
Nie je ale naším zámerom vstupovať do svedomia ľuďom bezcielne sa potulujúcich touto lokalitou, skôr by sme radi poukázal na zloženie ponuky nákupného Centra. V minulosti bola k dispozícii naozaj široká paleta možností a služieb. Treba podotknúť, že tá práve z majoritnej časti utvára dôvod, prečo miesto navštíviť či nenavštíviť. Ak by sme zobrali názor zúženia možností ako fakt, museli by sme aj verifikovať nižší záujem a návštevnosť. Pri pokračovaní tohto trendu by sme sa dostali k obrazu toho, že sa zlikvidujú aj posledné zvyšky nejakého rozumného rozdelenia zamerania a Centrum bude „patriť“ spomínaným štamgastom a tipujúcim.
Naozaj nechceme, aby táto sonda vyznela ako kritika spomínaných zariadení, ich existencia nie je skutočne jej predmetom, poukazujeme sa tu skôr na kvantitatívnu stránku problému. Ide o zachovanie istej proporcionality potrieb občanov a ponuky podniklateľských subjektov, ktoré Centrum obsahuje. Deje sa to teda z pohľadu občanov, spotrebiteľov, nie z moralizátorských pozícií typu „radšej hračkárstvo ako krčma“.
Vieme si predstaviť protiargumety, ktoré by šli smerom k obhajobe ruky trhu, veď ak by sa tam ekonomicky toľko krčiem a stávkových kancelárií neudržalo, tak by tam neboli. Musíme pripustiť, že sú čiastočne oprávnené, to ale neznamená, že nám, ako potenciálnym návštevníkom, nie je dovolené kritizovať. Posvätná ruka trhu predsa už nemá také nenaštrbiteľné postavenie, ako sa to mohlo javiť pred nie dlhým časom.
Radi by sme upozornili na nereprezentatívne obsadenie priestorov Centra, ktoré nie je občanom na pomoc, ale niekedy (vďaka vyššie popísaným skutočnostiam) skôr naobtiaž. Nepredpokladáme, že sa to hneď po takomto upozornení zmení, skôr by malo nasledovať zamyslenie či to niečo ukazuje. A ak je odpoveďou áno, tak čo.

kreutzer@centrum.sk

Súvisiace články
28.1.2008 BLOG: (Ne)koncepcia 15.1.2008 ABY: Alkohol, opilci a.... tí druhí 14.1.2008 BLOG: Kostol 24.12.2007 BLOG: Predsviatočná nálada v meste
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK