PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/3823/blog-nekoncepcia.html

BLOG: (Ne)koncepcia

Tento článok, podotýkam to vopred, si nerobí nárok na nejakú ucelenú analýzu momentálneho stavu, je len komparáciou niektorých skutočností, ktoré momentálne rezonujú v Prešove (myslí sa tu u tých, ktorých to aspoň minimálne zaujíma). Ide mi vlastne o akcentáciu niekoľkých jednotlivostí, ktoré sa v meste udiali v poslednom čase.

Jednou, a to kľúčovou vecou pre porovnávanie, je to, že mesto Prešov je adeptom na titul Európske mesto kultúry, ktorého hlavnou náplňou je „posilniť európske kultúrne povedomie, posunúť kultúru bližšie k ľuďom a spraviť z nej súčasť života“ (priamo z internetových stránok mesta). Tým rozumiem to, že prihlásením sa do takéhoto zápolenia má mesto čo ponúknuť v oblasti kultúrneho vyžitia jeho obyvateľov ako aj turistov, ktorí by tu pravdepodobne po prípadnom získaní takéhoto titulu zavítali. To sa týka jednej strany mince, ktorú chválim, pretože každé pozitívne zviditeľnenie mesta je podľa môjho názoru produktívne, a prezentácia mesta v kultúrnom kontexte pozitívnym bezo sporu je.
Druhou stranou pomyselnej mince sú okolnosti, ktoré nekorešpondujú s tým, čo sa vlastne za výnimočným postavením kultúry (keďže chceme byť jej hlavným mestom) v meste skrýva (alebo teda predstavuje v plnej nahote). Prvou okolnosťou je teraz veľmi pertraktovaná zmena miesta pôsobenia Knižnice Pavla Orságha Hviezdoslava, ktorej má byť upreté čestné miesto v strede mesta, kde po dlhé roky ľuďom pripomínala dôležitosť vzdelania či vzdelávania. Miesto pri dominante Prešova (kostol sv. Mikuláša) je naozaj neodškriepiteľne čestným miestom, ktoré bolo doteraz venované kultúre zosobnenej v knižnici, vskutku nie každé mesto je takto uctivé ku kultúrnym inštitúciám, že im vyčlenia takto závideniahodné miesto v strede hlavného námestia, teda vo svojom srdci. Nemôžem povedať, že ponúkaný priestor pre knižnicu v Župnom dome je menej dôstojný (dnes sa vraví lukratívny), ale predsa len to nie je spomínaná srdcová lokalita, skôr ide o náhradu.
Ďalšou skutočnosťou, ktorá okupuje rovnako druhú stranu mince je to, že kultúra v meste sa nedeje len v zastrešených priestoroch, pomerne klasikou sú dnes všade vídané koncerty a predstavenia pod „holým nebom“, kde sme ale tiež o možnosť z veľkej časti prišli. Myslím tu samozrejme na „odstránenie“ amfiteátra z mapy mesta, ktorý doteraz plnil túto funkciu. Nepustím sa do toho, aby som obhajoval stav, v ktorom amfiteáter v poslednom čase bol. Ide mi skôr o vec inú. Vybudovanie obytných kapacít (ktorých zjavnú potrebnosť v Prešove by popieral toho času období výlučne psychicky narušený človek) v tejto časti mesta je síce na jednej strane záslužným činom, predznačuje ale to, na čo by sme tu mali poukázať.
Ešte raz pripomínam, že toto vystúpenie nemá byť ucelenou kritikou, ale ani obhajobou. Jeho poslaním je len podnecovať uvažovanie jedincov, nie nejako ovplyvňovať jeho smerovanie.
Na záver chcem dodať, že mestu v jeho súťažnom zápolení naozaj prajem úspech, mali by sme si asi všetci ale uvedomiť, že tým, že chceme podporovať kultúru, nemali by sme ju zároveň stavať na pozíciu niečoho podružného a menej dôležitého, jej miesto musí ostať nedotknuté. Ešte dôležitejším je zveľaďovanie jej pozícií, aby sa nám naozaj pri jej prezentácii darilo.
kreutzer@centrum.sk

 
28.1.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Blog | čítané: 4780 krát