Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Najväčším vrahom sú dopravné nehody

Po troch rokoch poklesu tragických dôsledkov dopravných nehôd v Prešovskom kraji sa v minulom roku ich počet opäť dramaticky zvýšil. Čoraz častejšie pritom pri dopravných nehodách hrá negatívnu úlohu alkohol.

V minulom roku sa na cestách Prešovského kraja stalo spolu 7 093 dopravných nehôd, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 121 kolízií. V 1 159-tich prípadoch bolo dôsledkom nehody zranenie ich účastníkov, v 97-ich prípadoch kosila na cestách smrť. „V porovnaní s vraždami je to 14-násobný počet usmrtených. Tu je teda odpoveď na to, kto je najväčším vrahom v našom kraji. Sú to dopravné nehody, “ upozornil riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove František Leško. Čo sa týka počtu usmrtených, medziročne ich počet narástol až o 21 obetí. Z celkového počtu 97 usmrtených pritom bolo až 44 obetí nemotorových účastníkov cestnej premávky, z toho 8 cyklistov a 36 chodcov. „Polovica z nich bola pod vplyvom alkoholu, “ skonštatoval F. Leško. Z celkového počtu dopravných nehôd bol alkohol u vinníka kolízie zistený v 473 prípadoch, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nárast o 70 prípadov. Čo sa týka podielu viny, takmer 40% všetkých nehôd zapríčinilo porušenie základných povinností vodiča (2 404 prípadov), ďalšou najčastejšou príčinou bolo neprispôsobenie spôsobu jazdy ( 1 958) a neprimeraná rýchlosť (997). V prípade havárii s dôsledkom smrti, v 66 prípadoch bol na vine vodič, v 12-tich prípadoch boli na vine nemotoroví účastníci premávky. Zvyšné tragické nehody mali iné zavinenie, resp. vinník ešte nie je známy.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK