Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mestský úrad zmenil stanovisko

Po tom, čo sa zámer spoločnosti Fecupral rozšíriť kapacitu svojej spaľovne nebezpečného odpadu v užšom okruhu mesta dostal pod drobnohľad verejnosti, vyvolal vlnu nevôle. Kolektívnu pripomienku voči zámeru poslalo Občianske združenie Táborisko, záporné stanovisko prijali členovia výboru predmetnej mestskej časti. Na problém na samostatnej tlačovej besede upozornila aj opozičná poslankyňa Mária Čížiková (KDH a SDKÚ-DS). Súhlasné stanovisko však mala spoločnosť Fecupral od prešovského Mestského úradu. Už tomu tak nie je.

Ako informoval prednosta MsÚ Jozef Višňovský, minulý týždeň svoje pôvodné stanovisko vzal Mestský úrad späť a na Ministerstvo životného prostredia poslal nové. „ To, ktoré bolo vydané Útvarom hlavného architekta v minulom roku bolo prijaté v rozpore s internými smernicami, “ zdôvodnil krok radnice J. Višňovský. Ako dodal, pracovník úradu, ktorý súhlasné stanovisko poslal, ho predtým s nikým nekonzultoval. „Vyvodíme z toho aj personálne zmeny, “ zdôraznil prednosta. V novom stanovisku má mesto voči zámeru spoločnosti 10 zásadných pripomienok. Podľa prednostu zámer nemá dopracované viaceré náležitosti, nevyjadroval sa najmä k použitým technológiám, výhrady smerujú aj k lokalite umiestnenia. Najväčší problém ale vidí Višňovský v kapacite. „Prešov ročne produkuje 200 ton nebezpečného odpadu, Fecupral už pred rozšírením spaľuje ročne 1100 ton. To je päťkrát viac ako sú potreby mesta. Po rozšírení chce Fecupral spracovávať 21-tisíc ton nebezpečného odpadu, toľko pritom nevyprodukuje ročne nielen Prešovský kraj, ale ani celé Slovensko, " uviedol J. Višňovský. Proti zámeru spoločnosti Fecupral sa postavila aj viceprimátorka Katarína Ďurčanská. „Nechceme brániť podnikateľom v rozvoji podnikatelských aktivit, ale musia to byť také aktivity, ktoré minimálne nezhoršia životné prostredie v meste, “ uviedla Ďurčanská.
(ik)

Prednosta MsÚ Jozef Višňovský
Viceprimátorka Katarína Ďurčanská
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK