PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/39/presov_hrat_handball_international_league_nebude.html

Prešov hrať Handball International League nebude

Pondelňajšie večerné rokovanie výkonného výboru MHK Tatran Prešov malo dať definitívu v otázke účasti, alebo neúčasti tohoto klubu v chystanej česko-slovenskej súťaži Handball International League (HIL). Hoci sa nám nepodarilo zastihnúť včera prezidenta klubu Oskara Poliaka, podľa našich zdrojov rokovanie prinieslo predpokladaný záver - Tatran, sužovaný akútnou finančnou i personálnou krízou, sa vzdáva účasti v tejto súťaži.

Tieto informácie prenikli z novozámockých zdrojov, pretože práve hádzanári tohoto mesta sú po odrieknutí Prešova náhradníkom pre HIL. V pondelok večer telefonoval Oskar Poliak do Nových Zámkov, že Prešov odstúpi miesto v HIL pod podmienkou, že Novozámčania poukážu na účet Tatrana sumu 100 tisíc českých, respektíve 120 tisíc slovenských korún, ktorú Tatran poukázal koncom mája ako vklad do HIL. Funkcionári Nových Zámkov súhlasili, požadovanú sumu by mali uhradiť hneď, ako dostanú oficiálne písomné vyjadrenie Tatrana a Slovenského zväzu hádzanej (SZH) o tom, že sa miesta v HIL vzdávajú. Ku takémuto kroku SZH vyzval Prešovčanov SZH pred niekoľkými dňami listom, odpoveď termínoval do piatku 21. júla.

Kontaktovali sme sa aj s predpokladaným trénerom Tatrana Miroslavom Miňom, ktorého sme zastihli v aute pri návrate z dovolenky. "Čakal som, že sa mi funkcionári ozvú, zatiaľ však neviem nič nové," informoval nás. "Po návrate do Prešova zájdem do haly, dúfam, že už budem vedieť konkrétne informácie, čo sa týka účasti v súťažiach, hráčskeho kádra i začiatku prípravy." Zároveň sme sa dozvedeli, že M. Miňo nevie o tom, že predpokladaný hráčsky zraz v závere minulého týždňa sa nekonal...

V tomto smere nám počas prešovského víkendového turnaja v plážovej hádzanej nevedeli povedať nič bližšie ani samotní hráči. Pri otázkach o budúcnosti len krčili plecami. Zarážajúce však bolo, že cestu na turnaj si nenašiel nikto zo súčasnej garnitúry funkcionárov Tatrana. Nevideli tak ani to, ako im ten zvyšok hráčov, ktorý ešte v Prešove ostal, oslovujú zástupcovia iných klubov... Z 21 hráčov, ktorí v minulej sezóne za Tatran nastúpili v extralige, je podľa našich výpočtov momentálne reálne použiteľných snáď šesť - sedem. A to ešte nevedno, či budú ochotní v daných podmienkach prvoligovú súťaž vôbec v Tatrane hrať.

Buď ako buď, kríza prešovskej mužskej hádzanej vyvrcholila. Po prvýkrát od roku 1958 (!) nebude hrať Tatran najvyššiu možnú súťaž. Pod rozpad hádzanárskej bašty z Baštovej ulice sa podpísali zlé vzťahy, nedostatok financií a nezodpovedné šafárenie s nimi v nedávnej minulosti, ale aj neschopnosť tých, ktorí ju riadili a riadia, riešiť reálne problémy a viesť klub ku aspoň základnej stabilite.

 
19.7.2000 | Pridal: Martin Belej | Šport | čítané: 3691 krát