Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Prešov podpíše zmluvu o spolupráci s izraelským mestom Rishon LenZion

Mesto Prešov podpíše so zástupcami izraelského mesta Rishon LenZion partnerskú zmluvu o spolupráci. Stane sa tak v Izraeli, kde odletí delegácia zástupcov prešovskej radnice. Prešovský primátor Pavel Hagyari od vzájomnej dohody očakáva novú dynamiku zahraničných vzťahov.

„Máme si v čom poradiť, máme sa čím inšpirovať. Preto verím, že táto zmluva a nové partnerské vzťahy bude cítiť v reálnom živote oboch samospráv, “ uviedol primátor. Členkou delegácie bude aj poslankyňa Mestského zastupiteľstva Štefánia Andraščíková, ktorá, ako vysokoškolská pedagogička, považuje služobnú cestu za šancu detailnejšie spoznať vzdelávací systém v Izraeli a poznatky využiť v náš prospech.
Poslanci mestského zastupiteľstva dohodu o spolupráci schválili na novembrovej schôdzi parlamentu. Partnerská zmluva sa bude rozvíjať v oblasti kultúry, vzdelávania, športu, ekonomiky a hospodárstva, s dôrazom na ochranu životného prostredia a využitia odpadov.
Otcom myšlienky nájsť pre Prešov partnerské mesto v Izraeli je známy novinár a publicista Yehuda Lahav, ktorého príspevky z Tel Avivu poznajú Slováci vďaka spravodajstvu Slovenského rozhlasu. Vyslovil ju pred dvomi rokmi počas prijatia na prešovskej radnici bývalým primátorom Milanom Benčom. Yehuda Lahav pôvodným menom Štefan Weislovitz prežil svoje detstvo v Prešove, odkiaľ sa pred koncentračným táborom zachránil u starých rodičov v Maďarsku. V Prešove je aktívna Židovská náboženská obec, mesto sa stará o židovské pamiatky, má pekne zreštaurovanú ortodoxnú synagógu, v ktorej sídli Múzeum židovskej kultúry so stálou výstavou Bárkányovej zbierky.
Mesto Rishon LeZion je štvrtým najväčším mestom v Izraeli s počtom okolo 230 tis. obyvateľov. Pôsobí v ňom prvá hebrejská škola v štáte Izrael. Členom šachového klubu v meste je šachový veľmajster Garry Kasparov. Počas rokovaní v priebehu týždňa sa s prešovskou delegáciou stretne aj Yehuda Lahav.
Mesto Prešov má doteraz podpísanú zmluvu o partnerstve s desiatimi mestami v Európe a USA, ide o mestá Nyíregyháza v Maďarsku, Nowy Sacz v Poľsku, Mestská časť Praha 10 v Česku, Mukačevo na Ukrajine, Remscheid v Nemecku, Keratsini v Grécku, Brugherio v Taliansku, Pittsburgh v Pennsylvánia v USA, La Courneuve vo Francúzsku a s bulharským mestom Gabrovo.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK