Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Podporia rozvoj informačného systému

Prešovská univerzita (PU) v Prešove vynaložila na budovanie informačného systému vyše 10 miliónov Sk od začiatku roku 1997, keď sa odčlenila od Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Z tejto sumy bolo okolo 4,5 milióna Sk zo štátneho rozpočtu, zvyšok z iných zdrojov, najmä z grantov.

Prorektor PU Jozef Pavelka 11. januára pred novinármi k tomu povedal, že keby sa spoliehali len na štátne zdroje, dnes by PU nebola so svojím informačným systémom na takej úrovni. Vlani na podporu celého procesu vzniklo aj celouniverzitné centrum výpočtovej techniky (CVT). Výsledkom všetkých týchto snáh je skutočnosť, že až na objekty kňazského seminára Pravoslávnej bohosloveckej fakulty PU a študentského domova na Námestí mládeže v Prešove sú všetky ostatné univerzitné budovy prepojené elektronickou cestou.

V roku 2001 chce vedenie PU spolu s piatimi fakultami investovať do masovejšieho zavedenia výpočtovej techniky do učebného procesu. V súčasnosti je totiž na 1 počítač 58 poslucháčov a to je podľa J. Pavelku "zlá situácia". Po vytvorení celouniverzitnej siete informačného servisu chcú v tomto roku vytvoriť viacero interných sietí, ktoré pomôžu zrýchliť ich využívanie a to rozdelením na akademickú a na administratívno-správnu časť.

Podľa riaditeľa CVT Vladimíra Pisarského sa ich pozornosť lokálnym sieťam v rámci PU sústredí na dobudovanie informačných systémov v troch oblastiach - hospodársko-ekonomickej, študijnej a v knižničnej. Chcú totiž kráčať ruka v ruke s realizáciou zavedenia kreditného systému štúdia na PU.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK