Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Ženy prišli o kabelky v nákupnom centre

V piatok oznámila 38-ročná žena zo Svidníka, že počas nákupu v obchodnom dome v Prešove, v podvečerných hodinách, jej niekto počas váženia tovaru ukradol z nákupného vozíka kabelku.

V nej mala dva mobilné telefóny, digitálny fotoaparát, USB kľúč, peňaženku s troma platobnými kartami, osobné doklady a iné veci. Ako uviedla krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová, „zlodej žene spôsobil škodu za 20 tisíc korún. “
Rovnakú krádež s takmer rovnakým scenárom ohlásila v rovnaký deň – piatok 14. marca, žena z Chmeľovca v okrese Prešov. „V kabelke, ktorú mala počas nakupovania položenú v nákupnom košíku, bola peňažná hotovosť 100.820 korún, sedem kreditných kariet, kľúče, účtovné doklady niekoľkých firiem a iné doklady a veci, “ uviedla Magdaléna Fečová. Krádežou zlodej spôsobil žene škodu vo výške 150 tisíc korún. Prešovskí policajti začali v oboch prípadoch trestné stíhanie pre prečin krádeže. Páchateľom hrozí trest odňatia slobody šesť mesiacov až tri roky.

Obdobia pred väčšími sviatkami sú pre vreckárov najlepším obdobím roka. Takmer všetci sa vyberáme na nákupy s väčším množstvom peňazí a mysliac na rôzne povinnosti zabúdame na ostražitosť. Vreckári najradšej pracujú tam, kde je najväčšia tlačenica a nával ľudí, v obchodoch a v autobusoch. Ako obete si vyberajú zamyslených alebo smutných ľudí. Ľahkou korisťou sú aj peňaženky žien zaujatých deťmi alebo obťažkaných nákupmi, či zahĺbených do rozhovoru. Kradnú nielen mladí ľudia, ale aj starší, muži aj ženy alebo „vyučené deti“.
Čo robiť, aby ste sa nestali obeťou zlodeja?
- Byť opatrní a ostražití je najlepšia prevencia. Kabelky a tašky si vždy treba zapínať a snažiť sa držať tašku pred sebou alebo pod pazuchou.
- Nenechávať peňaženku navrchu v kabelke alebo v nákupnej taške, nenosiť ju ani v priehľadných taškách, či sieťkach.
- Nenechávať peňaženku alebo kabelku pri platení tovaru bez dozoru. Ak máme veľa balíčkov, tak si kabelku treba prevesiť tak, aby sme ju mali na bruchu a uzáver nasmerovaný k sebe. Menej tým zlodejov provokujeme a sťažíme im krádež.
- Nenosiť kabelku len tak prehodenú cez plece. Zlodeji využijú tlačenicu a vy môžete prísť nielen o veci z kabelky ale aj o celú kabelku. Ak máte väčšiu sumu peňazí pri sebe, dajte si ju do malej taštičky zavesenej na krku.
- Príležitosť robí zlodeja. pri platení držte peňaženku pri sebe, otvárajte ju diskrétne, aby ste nikoho neprovokovali zväzkom bankoviek.
- Ak ste majiteľom kreditnej karty svoje PIN si zapíšte oddelene – v prípade krádeže okamžite volajte pobočku alebo centrálu svojej bankovej inštitúcie a oznámte jej stratu – krádež tejto karty za účelom zablokovania.
- Strata peňazí nie je jediným dôsledkom vašej neopatrnosti, môžete prísť aj o doklady (občiansky preukaz, cestovný pas, kreditné karty a pod.), kľúče od auta, bytu a iné cennosti tak, ako o ne prišli nepozorné poškodené ženy...
Stratu, či krádež dokladov nahláste ihneď na polícii na tel. č. : 158, alebo najbližšom obvodnom oddelení Policajného zboru.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK