Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

FHE: Nuda

Členovia kapely Nuda vznikla v roku 1998. Založil ju spevák Kamil Filka, ktorý už predtým mal spravené vlastné nahrávky (Vtáky bijú o pomoc), s bubeníkom Stanom Kociovom, vtedy hrajúci na syntetizátor. Od úplných začiatkov kapele, ktorej názov vymyslel S. Kociov, vypomáhali Ivan a Miro Táslerovci, ktorí jej, už rok po vzniku, pomohli presadiť sa v rámci celoslovenskej hudobnej scény.

Duo Filka (spev) - Kociov (bicie nástroje) doplnili gitaristi Viktor Špak, Stano Čorej a basgitarista Braňo Goga. Vekové rozpätie členov Nudy sa pohybovalo od 13 do 17 rokov. Ivan a Miro Táslerovci, pôsobiaci v I. M. T. Smile, pozývali Nudu ako svoju predkapelu, pomohli im kontaktovať vydavateľstvo Universal Music (predtým PolyGram, pre ktorý I. M. T. Smile nahrali album Valec).

Pred unplugged koncertom I. M. T. Smile na malej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove dali pred vystúpením priestor Nude, ktorá sa v rámci neverejnej produkcie predstavila zástupcovi vydavateľstva Universal Music Jožovi Stopkovi. Ten odsúhlasil vydanie singla. Stala sa ním pieseň Tráva, ku ktorej bol nakrútený aj videoklip. Tento singel sa bezprostredne po uvedení uchytil v rozhlasových i televíznych hitparádach (napr. v hitparáde televízie Markíza Deka 10 obsadil štyrikrát prvú priečku). Úspech skladby Tráva znamenal, že vydavateľstvo ponúklo Nude natočenie debutového albumu, ktorého vydanie bolo načasované na január 2000.

Album Nuda! produkoval Ivan Tásler, ktorý naň prispel aj vlastnou skladbou Chytím ťa za ruku a bol spoluautorom piesne Zmena. Nuda vyštartovala na slovenskú scénu veľmi rýchlo. Na sklonku 90. rokov, keď slovenskej hudobnej scéne udávali tón I. M. T. Smile, bola považovaná za tretiu najúspešnejšiu prešovskú formáciu (po I. M. T. Smile a Pehe), zároveň však označovaná ako málo pôvodná a príliš ovplyvnená a prepojená s I. M. T. Smile.

Samotný Kamil Filka o čase niekdajšej slávy pre Korzár uviedol: „Celé Slovensko sa na nás pozeralo dvoma spôsobmi. Ľudia nás buď brali, alebo neznášali. Hrali sme mnoho koncertov s I. M. T. Smile, Ivan hral na našich koncertoch. Bolo to výborné obdobie, bavili sme sa, no neuvedomili sme si, že to môžu ľudia vnímať aj negatívne. “

Autor týchto riadkov o Nude svojho času napísal, že to je kapela, ktorá nemá perspektívu, ale jej členovia áno. Potvrdilo sa to, všetci piati jej pôvodní členovia sa uchytili v rôznych zoskupeniach. Samotná Nuda však mala pozoruhodný osud.

Prvý album bol síce možno nedozretý, ale obsahoval nevídaný počet hitov (Tráva, Málo z teba mám, Chytím ťa za ruku, Peter Pan...). Po ňom došlo k zaujímavým zmenám. Najprv kapelu opustil Kamil Filka a za podpory Ivana Táslera sa (neúspešne) vydal na sólovú dráhu, kým v Nude začal spievať Viktor Špak. Čoskoro sa situácia obrátila, Filka obnovil Nudu a Špak odišiel do skupiny Ivana Tásera. (Len pre úplnosť, nekôr sa Špak s táslerovcami rozišiel a založil vlastný projekt Cirkus, kde sa objavil aj Braňo Goga zo „starej“ Nudy).

V „novej“ Nude už nefiguroval Kociov (zakotvil v Bratislave, hral napr. so skupinou Babylon). Kapela vydala singel Neviem, čo mám povedať, ktorému nechýbala hitovosť a uchytil sa v rádiách. Avšak na nový album sa nedostal (práva na ňu vlastnilo vydavateľstvo Universal Music).

Druhý a - ako sa zdá - aj posledný album Nudy vyšiel vo vydavateľstve Hope Records (label spoločnosti Forza Music) v roku 2005, v podstate bez výraznejšieho záujmu médií. Album Ty si svetlom v tme obsahuje napríklad piesne Jako diabol, Milión krát, či Strašne voniaš láskou, kapela odohrala niekoľko koncertov, ale po čase skončila.

Za zmienku stojí jej vtedajšia zostava (neskôr sa stala základom Komajoty). Základné duo (aj autorské) Kamil Filka - Martin Čorej dopĺňali kávesák Maťo Husovský, bubeník Rado Hanzel (zaskakovali ho aj Martin Janočko a Vilo Stanek) a viacerí basgitaristi: Igort Vladyka, Mišo Kráľ, Braňo Zemlan, Rišo Zámocký…

Foto: archív autora (hore Filka, dole Kociov a Špak)

Web: nuda.sk (nefunkčný)

Z bibliografie:
Kamil Filka a nová Nuda: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=268

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK