Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Filozofická fakulta v A-kategórii

Filozofická fakulta Prešovskej univerzity (FF PU) má v súčasnosti všetkých 20 študijných odborov akreditovaných. Je to výsledok úspešnej previerky spôsobilosti fakulty, ktorou prešla v decembri 2000 a o ktorom 11. januára novinárov v Prešove informoval dekan FF PU František Mihina. Ako zdôraznil, po tomto rozhodnutí Akreditačnej komisie Ministerstva školstva SR, ktorým FF PU bola zaradená do najvyššej A-kategórie fakúlt v SR, doplnili začiatkom t. r. možnosti štúdia na fakulte v školskom roku 2001/2002.

Dekan podčiarkol, že zvládnuť hodnotiaci proces nebolo jednoduché. Akreditačný spis obsahoval 3500 strán a nebol samoúčelný, pretože nastavil zrkadlo súčasnej podobe fakulty. Podľa F. Mihinu zabralo nielen to, že každý študijný odbor má garanta v osobe univerzitného profesora, ale aj skutočná aktuálna štruktúra a garancia jednotlivých odborov FF PU, predovšetkým histórie, filozofie, jazykovedy a politológie. Priznal, že použili aj bežnú zahraničnú metódu, a to je "nákup" profesorov z Česka a Poľska. "Urobili sme tak v prípadoch asi štyroch odborov," spresnil.

Dekan takisto naznačil, že stále sa nevie presne určiť kvalita fakulty. So zámerom oboznámiť sa s priebehom hodnotiaceho procesu vysokých škôl absolvuje v januári a vo februári t. r. študijné cesty na univerzity do Anglicka a do Grécka.

FF PU má v tomto školskom roku 2 a pol tisíc poslucháčov dennom štúdiu a asi 700 poslucháčov štúdia popri zamestnaní. Dovedna tvoria asi jednu tretinu z celkového počtu študentov piatich fakúlt PU. O zaradení do akreditačného procesu informovali vedenie FF PU v januári 2000.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK