Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Na Kmeťovom stromoradí pribudnú nové stromy

Mestský úrad v rámci projektu zelené mesto revitalizuje zeleň, rekreačné a oddychové zóny. V týchto dňoch svoju pozornosť venuje úpravám Kmeťovho stromoradia.

Kmeťovo stromoradie je jednou z charakteristických častí historického centra mesta. Vyžaduje si starostlivosť a zvýšenú pozornosť. Z dôvodu vysokého veku a nedostatočnej údržby stromovej aleje v minulosti bolo potrebné pristúpiť k jej záchrane a obnove. „Mesto s týmto cieľom realizuje zmladenie existujúcich stromov a dosadenia chýbajúcich, “ uviedol hlavný architekt mesta Vladimír Ligus. A ako ďalej dodal, " životnosť jestvujúcich stromov sa predĺži odborným orezaním, ktoré tiež upraví koruny stromov." Orezávaním sa odstránia suché a poškodené vetvy, čo výrazne napomôže regenerácii stromov. Ligus zdôrazňuje, že úpravami stromov sa zároveň zlepší bezpečnosť návštevníkov lokality.
Orezávanie vykonáva odborná firma, s ktorou má radnica uzatvorenú rámcovú zmluvu na takéto odborné činnosti. V súlade s platnou normou sa orezanie vykonáva na začiatku vegetačného obdobia. To znamená, že už v tomto roku stromy vytvoria nové výhony ktoré doplnia ich koruny. V Kmeťovom stromoradí sa tiež budú dosadzovať lipy. Na miestach, kde pôvodne vyhynuli lipy tak nový domov získa 35 stromov. Pôjde však o vzrastlejšie lipy ktoré sú odolnejšie voči možnému poškodeniu. Areál pravidelne monitoruje Mestská polícia, čo prispieva k bezpečnosti a pohodlnému relaxu v príjemnom prostredí.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK