Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na hornom gymnáziu dočasný pokoj zbraní

Problémy okolo riaditeľského postu gymnázia na Konštantínovej ulici (GK2) v Prešove, zvanom tiež horné gymnázium, vyvrcholili koncom minulého týždňa. Bývalý riaditeľ Slavomír Hrinko totiž vyhral súdny spor s Krajským úradom (KÚ) v Prešove, pričom rozsudok nadobudol právoplatnosť na sklonku minulého roku.

Krátko po začiatku školského roka 1999/2000 došlo k zmene na riaditeľskom poste horného gymnázia. Riaditeľa Slavomíra Hrinka vystriedala Elvíra Abrahámová po tom, čo ju po víťazstve vo výberovom konaní menoval do tejto funkcie prednosta KÚ Jozef Polačko. Trenice medzi exriaditeľom a novou riaditeľkou pokračovali naďalej, aby nakoniec vyvrcholili vo výpovedi, ktorú dala riaditeľka Abrahámová (vtedy už len radovému učiteľovi) Hrinkovi. Ten však medzitým vyhral súdny spor s krajským úradom a súd ho potvrdil vo funkcii riaditeľa GK2.

Po tomto rozhodnutí prakticky nastala patová situácia, keďže právoplatným riaditeľom sa stal (respektíve ním ostal) Slavomír Hrinko, reálne však bola na škole riaditeľkou Elvíra Abrahámová. Krajský úrad vyriešil situáciu tak, aby na hornom gymnáziu nastal, aspoň dočasne, "pokoj zbraní". Z riaditeľského postu odvolal aj Elvíru Abrahámovú, aj Slavomíra Hrinka a vypísal výberové konanie, ktoré by sa malo uskutočniť vo februári. Riadením GK2 poveril na odporúčanie Rady školy jej predsedu Stanislava Šantu.

"Po administratívnej i pedagogickej stránke funguje škola absolútne normálne. Verím, že počas môjho poverenia do vypísania výberového konania sa verejná mienka vo vzťahu ku gymnáziu upokojí," povedal nám Stanislav Šanta, ktorý dodal, že osobne sa bude snažiť urobiť všetko v prospech študentov, učiteľov i mena školy, lebo má za sebou kolektív, o ktorý sa môže oprieť. "Môžem všetkých ubezpečiť, že tieto udalosti sa v žiadnom prípade v tomto predmaturitnom a predprijímačkovom období nedotknú študentov," uzavrel Stanislav Šanta.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK