Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Z benefičného koncertu kúpili infuzné pumpy a transportný ventilátor

Výťažok pol milióna korún z benefičného koncertu Resuscitácia 2008 použili jeho organizátori na zakúpenie prístrojovej techniky pre Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Tri infuzné pumpy na dávkovanie zložiek výživy a liekov a špičkový transportný ventilátor Oxylox 2000 prevzala riaditeľka nemocnice Monika Pažinková pre KAIM.

Ventilátor bude slúžiť na prevoz kriticky chorého pacienta v rámci budovy chirurgického monobloku. „Transport na operačnú sálu, vyšetrenie CT a iné testovania trvá aj desiatky minút a bez dostatočného vybavenia je vysoko rizikový. Na chvíľu sa posteľ pacienta stáva akýmsi pojazdným ostrovom ARO. Vitálne funkcie je potrebné nepretržite udržiavať, pacienta viesť, sledovať a po ceste aj liečiť, “ povedala prednostka KAIM a šéfka OZ Resuscitácia Ľubomíra Romanová. Podľa jej vyjadrenia klinika si mnohé potrebné prístroje požičiava z iných oddelení, zdravotný personál musí neustále improvizovať a neraz sa spoliehať na zastarané anesteziologické prístroje. Vďaka darcom a trom ročníkom benefičného koncertu sa im podarilo vylepšiť strojové vybavenie kliniky za jeden milión korún.

V poradí tretí benefičný koncert sa konal 29. januára v Prešove, jeho hlavným organizátorom bolo Občianske združenie Resuscitácia. Iniciátorkou koncertu bola víťazka prvej série speváckej súťaže SuperStar Katka Koščová, ktorá ho trvalo podporuje. Na koncerte vystúpila spolu so svojou sestrou Veronikou. Pozvanie prijali aj Marián Varga, Zuzana Smatanová, Čechomor, Peha, Hrdza, Komajota, Peter Sklár, Roman Pomajbo, Daniel Dangl a moderátorka Adela Banášová.

Prešovská KAIM vlani zachraňovala 536 kriticky chorých pacientov. Ročne poskytne okolo 12 tisíc anestézií pri operáciách. Na oddelení pracuje 26 lekárov a pesonál tvorí vyše 100 ďalších zamestnancov.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK