Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Kriminalita mládeže stúpa, autá sa najviac kradnú v Tatrách

Policajtom v Prešovskom kraji robí najviac starostí kriminalita mladistvých, extrémizmus a alkohol za volantom. Skonštatoval to na tlačovej besede riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove (KR PZ) František Leško.

Na cestách Prešovského kraja za prvé tri mesiace tohto roku pri dopravných nehodách zahynulo 18 ľudí. Z toho bolo desať chodcov a dvaja cyklisti. Pri nehodách hral alkohol dôležitú úlohu v jednej tretine prípadov. Za rovnaké obdobie zaznamenali policajti na území kraja 2 958 trestných činov, z ktorých objasnili 1 459 prípadov, čím sa Prešovčania dostali v objasnenosti trestnej činnosti na druhé miesto v rámci republiky. Oproti vlaňajšku sa percento objasnenosti zvýšilo o 6,7 %. Celková škoda, ktorá vznikla pri tejto trestnej činnosti, dosahuje takmer 310 mil. Sk. Počet stíhaných osôb prekročil hranicu 2 000, z tohto počtu bolo 273 mladistvých a 99 maloletých páchateľov.
Podľa štatistík sa veková hranica páchania trestnej činnosti posúva smerom nadol. Najviac trestných činov u všetkých páchateľov je v kategórii majetkovej, nasleduje ekonomická, násilná a mravnostná. Najčastejšie vlámania boli do obchodov, rekreačných chát, reštaurácií a bytov. U krádeží áut dominuje okres Poprad a hlavne Tatry, pričom zlodeji uprednostňujú európske značky pred zámorskými. Preferujú značky Volkswagen, Audi, Mercedes a Škody Octavie. S príchodom eura sa policajti častejšie stretávajú s falzifikátmi tejto meny. Trestná činnosť mladistvých a maloletých sa dostáva na úroveň 25 % z celkovej trestnej činnosti. Neplnoletí sa podieľajú na lúpežiach, pohlavnom zneužívaní, vlámaniach a na podpore a propagácii extrémistických skupín. V apríli policajti riešili prípad žiaka deviateho ročníka ZŠ z Bajerova v okrese Prešov, ktorý na stenu školy popísal cez víkend vulgarizmy a nakreslil hákový kríž s rozmermi 13 x 13 centimetrov. V pondelok 24. apríla sninskí policajti začali trestné stíhanie a vzniesli obvinenie pre prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd proti 21-ročnému mladíkovi. Podľa Leška extrémizmus je skôr doménou miest a sídlisk a je často prejavom nudy a snahou upozorniť na seba.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK