Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: "Šarišani", TOM

Od začiatku 50. rokov bodoval na prešovskej scéne orchester, ktorý pritom mal sídlo v neďalekom Veľkom Šariši. „Najelegantnejšiu kapelu“, ako tanečnému orchestru hovorilo, založil Arpád Holvay.

Začiatkom 50. rokov bol A. Holvay hybnou pákou veľkošarišského hudobného života. Založil tanečný orchester s oficiálnym názvom Osvetová beseda Veľký Šariš. Podľa údajov novinára a hudobníka Milana Országha vznikol orchester pod týmto názvom v roku 1953. Už o rok na to začal používať aj skratku TOM, znamenajúcu Tanečný orchester mladých (Šarišanov). Orchestru však aj tak nehovoril nik inakšie než „Šarišani“.

Syn A. Holvaya Hilár „Hiťo“ Holvay, dlhoročný klavirista „Šarišanov“ v rozhovore s M. Országhom pre Prešovský večerník spomína: „Malá tanečná skupina sa postupne rozrástla na kvalitný orchester s dobrým a moderným swingovým zvukom. Party pre jednotlivé nástroje rozpisoval Ján Baláž z prešovského divadla. Bol to skúsený muzikant, dal nám veľa, jeho rozpisy boli úžasné, s prekrásnou melodikou a akordikou. Myslím, že vďaka tomu sme si získali veľmi rýchlo dobré meno v celom okolí. Neskôr som túto jeho náročnú úlohu prevzal ja. Najnovšie hity sa získavali štandardnou metódou, večer čo večer sedieť pri rádiu a počúvať stanicu Radio Luxembourg, alebo ťažko zháňať notové materiály od kapiel z veľkých miest. “

Ako Országh spomína, magnetom „Šarišanov“ bola slečna Marta Holvayová (dcéra Arpáda, sestra Hiťa) prezývaná Babika. Neskôr sa stala manželkou lekára Jozefa Dudru, ktorý v kapele hrával na saxofón.

„Šarišani“, či už pod hlavičkou TOM, alebo Osvetová beseda Veľký Šariš (alebo inou), prežili viacero rôznych zostáv a období. Fungovali v 50. a 60. rokoch, jednotliví muzikanti aj v ďalších dekádach.

Niekoľko mien z radov „Šarišanov“: Terka Malinovská, Jano Garbár, Anton „Siki“ Janek, Ľudo Tóth. Jozef Dudra, Marta „Babika“ Holvayová - Dudrová, A. a H. Holvayovci, Piťo Sabol, Berty Sabol... Z poslednej fotograficky zachovanej zostavy (1964) tiež Jaro Doník, Belo Varga, Ďuro Kaleja...

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK