PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/407/deti_pomohli_rovesnikom_chorym_na_rakovinu.html

Deti pomohli rovesníkom chorým na rakovinu

Diplom za Šľachetný čin roka obdržalo prešovské ABC - centrum voľného času (CVČ) na nedávnom reprezentačnom plese detskej onkológie v Košiciach.

"Vyzvali sme školy zapojené do nášho projektu Nie drogám a usporiadali sme v spolupráci s nimi zbierku pre detskú onkológiu v Košiciach," povedal nám riaditeľ ABC-CVČ Ľubomír Hanušín a dodal, že spolupráca so školami sa ujala a deti priniesli po jednej korune na pomoc iným deťom. Vyzbieralo sa niekoľko tisíc korún. "Chceme poďakovať školám, že sa do tejto akcie zapojili a môžem vás ubezpečiť, že oddelenie mládeže ABC - centra voľného času bude v tejto aktivite pokračovať," zdôraznil riaditeľ Hanušín.

Okrem diplomu od Spoločnosti detskej onkológie dostalo prešovské ABC-CVČ aj náhrdelník poskladaný z farebných korálok. Tento náhrdelník predstavuje prvý pobyt na oddelení u pacienta s akútnou lymfoblastovou leukémiou, čo je najčastejšie detské onkologické ochorenie. Takýto prvý pobyt trvá minimálne 33 dní. Sú na ňom dve veľké korálky, ktoré znázorňujú deň prijatia dieťaťa chorého na rakovinu do nemocnice a deň jeho prepustenia. Okrem toho sú na ňom malé farebné korálky. Biela znamená "dnes mám dobrý deň", žltá absolvovanie všetkých vyšetrení (RTG, CT, USG, EKG, gamagrafia....), oranžová znamená tabletky, červená transfúziu, fialová znamená, že dieťa má zavedený centrálny žilný katéter, modrá deň punkcie kostnej drene, zelená zavedenú žalúdočnú sondu, hnedá cytostatiká a čierna: "Dnes mám zlý deň." Ako skonštatovala šéfka Spoločnosti detskej onkológie, "takýto náhrdelník sa nedá kúpiť, dá sa iba prežiť".

 
24.1.2001 | Autor: Michal Frank | Spoločnosť | čítané: 1867 krát