Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Prešovčania rachotili ako zbíjačka

Spoločným dvojminútovým pokusom o najväčší rachot v Európe podporili včera pri príležitosti Dňa Európy obyvatelia Prešova i ďalších 12-tich miest Prešovského kraja kandidatúru mesta Prešov na Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Na Hlavnej ulici sa v rámci akcie „Aby nás bolo počuť... “ zišlo množstvo Prešovčanov vyzbrojených rôznymi predmetmi - od kľúčov, cez pokrievky až po vlastnoručne vyhotovené výrobky, aby vytvorili čo najväčší rachot. Aj za asistencie lietadiel, či majákov dosiahol „prešovský hluk“ maximálnu hranicu 106,9 decibelov. Priemerne počas dvoch minút Prešovčania rachotili na úrovni 102,4 dcb, čo je podľa stupnice zverejnenej na webovej stránky Hnutí duha hluk na úrovni zvuku zbíjačky. V rovnakom čase sa podobné akcie uskutočnili aj v ďalších 12-tich okresných mestách kraja. Na námestiach miest sa spolu zišlo vyše 17-tisíc ľudí. „Atmosféra v mestách bola úžasná. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí takouto recesnou formou podporili spoločnú kandidatúru celého prešovského regiónu, “ povedala programová manažérka Jana Pitková. V každom meste podporili akciu aj vystúpenia známych interpretov. Prešovčanov pritiahla na Hlavnú ulicu skupina Peha, okrem jej vystúpenia ale využili nával ľudí aj hudobníci z IMT Smile, ktorí na námestí nakrúcali scény do pripravovaného videoklipu.
(ik)

Na Hlavnej ulici sa zišlo mnoho Prešovčanov, ktorí sa zapojili do pokusu o najväčší rachot v Európe
Na rachotenie sa využívali skutočne rôzne nástroje
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK