Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Trojica už neexistuje

Iniciatíva niekdajšieho dekana, dnešného farára rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša v Prešove dekana Mateja Babčáka zožala svoje ovocie. Zastávka MHD sa už nevolá Trojica.

Novým názvom je "Zastávka MHD Panny Márie - Immaculaty". Predtým, než bola vytvorená táto konečná podoba názvu zastávky, ktorú podľa informácií Prešovského denníka Korzár pripomienkovali jazykovedci, niesla Trojica dočasne názov "Zastávka MHD Immaculaty - Trojica".

Immaculata znamená latinsky nepoškvrnené počatie, preto bol názov zastávky v takejto podobe z lingvistického hľadiska neprijateľný a nezmyselný.

Mesto sa od snahy farára Babčáka prakticky dištancovalo, pričom primátor mesta uviedol, že pomenovania zastávok MHD sú v kompetencii Dopravného podniku mesta Prešov, a. s. Podľa našich informácií navrhol primátor kompromisné riešenie - názov Immaculata - Trojica, pričom bol tento názov skomolený na Immaculaty - Trojica a v definitívnej podobe teda z neho Trojica úplne vypadla a pribudla Panna Mária.

Podľa ankety PIS s premenovaním zastávky MHD z Trojica na Immaculata nesúhlasí okolo 90 percent ľudí. Ako Prešovskému denníku Korzár potvrdil riaditeľ dopravného podniku Peter Janus, premenovanie Trojice na "Zastávka MHD Panny Márie - Immaculaty" bude stáť päťdesiattisíc korún.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK