PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4090/tanecnici_stvorylky_vytlacia_dopravu_z_centra_mesta.html

Tanečníci štvorylky vytlačia dopravu z centra mesta

Na 29 prešovských školách vyše tri týždne nacvičuje viac ako 3 500 žiakov historický tanec štvorylku. Dôvodom je ambícia, aby spolu s Košicami, Liptovským Mikulášom a Ružomberkom i ďalšími európskymi mestami sa pokúsili prekonať svetový rekord v počte tanečníkov v synchronizovanom tanci štvorylky.

Ide o medzinárodný festival mladých - European Quadrille Dance Festival. Posledný rekord bol vyše 40 tisíc tanečníkov, v tomto roku k nadšencom z celej Európy pribudne Slovensko a ČR. Tancovať sa bude vo všetkých mestách naraz v piatok 16. mája presne o 12:00 hod. stredoeurópskeho času. Prešov prispeje počtom 3600 tanečníkov, čo je limitované počtom tričiek s logom - teda financiami. Chlapci budú oblečení do červených tričiek, dievčatá budú v bielych. Do Prešova pricestovalo aj 50 študentov z Poľska, ktorí majú družobné styky s prešovskými školami a veľmi túžili zapojiť sa do tohto projektu. Poľsko sa zatiaľ do festivalu tanca neprihlásilo.
Tanečný pedagóg a iniciátor prešovskej štvorylky Miroslav Vybíral uviedol, že „pri nácvikoch bolo najväčším problémom pre chlapcov požiadať dievča o tanec a chytiť partnerku za ruku. Mladej generácii dnes chýba spoločenská náuka a bontón, čo sa v minulosti naučili na tanečnej príprave. “
Štvorylka sa bude tancovať v centre Prešova. Z tohto dôvodu bude v čase medzi 10:00 až 12:30 úplná uzávierka Hlavnej ulice od križovatky Nám. mieru po križovatku ulíc Masarykova – Grešova. Trolejbusová doprava bude v plnom rozsahu nahradená autobusovou. MHD bude presmerovaná z centra mesta po trase ulíc Sabinovská, resp. Levočská - Duklianska - Vajanského - Grešova – Masarykova.
-mm-

 
16.5.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3824 krát