Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Tanečníci štvorylky vytlačia dopravu z centra mesta

Na 29 prešovských školách vyše tri týždne nacvičuje viac ako 3 500 žiakov historický tanec štvorylku. Dôvodom je ambícia, aby spolu s Košicami, Liptovským Mikulášom a Ružomberkom i ďalšími európskymi mestami sa pokúsili prekonať svetový rekord v počte tanečníkov v synchronizovanom tanci štvorylky.

Ide o medzinárodný festival mladých - European Quadrille Dance Festival. Posledný rekord bol vyše 40 tisíc tanečníkov, v tomto roku k nadšencom z celej Európy pribudne Slovensko a ČR. Tancovať sa bude vo všetkých mestách naraz v piatok 16. mája presne o 12:00 hod. stredoeurópskeho času. Prešov prispeje počtom 3600 tanečníkov, čo je limitované počtom tričiek s logom - teda financiami. Chlapci budú oblečení do červených tričiek, dievčatá budú v bielych. Do Prešova pricestovalo aj 50 študentov z Poľska, ktorí majú družobné styky s prešovskými školami a veľmi túžili zapojiť sa do tohto projektu. Poľsko sa zatiaľ do festivalu tanca neprihlásilo.
Tanečný pedagóg a iniciátor prešovskej štvorylky Miroslav Vybíral uviedol, že „pri nácvikoch bolo najväčším problémom pre chlapcov požiadať dievča o tanec a chytiť partnerku za ruku. Mladej generácii dnes chýba spoločenská náuka a bontón, čo sa v minulosti naučili na tanečnej príprave. “
Štvorylka sa bude tancovať v centre Prešova. Z tohto dôvodu bude v čase medzi 10:00 až 12:30 úplná uzávierka Hlavnej ulice od križovatky Nám. mieru po križovatku ulíc Masarykova – Grešova. Trolejbusová doprava bude v plnom rozsahu nahradená autobusovou. MHD bude presmerovaná z centra mesta po trase ulíc Sabinovská, resp. Levočská - Duklianska - Vajanského - Grešova – Masarykova.
-mm-

Súvisiace články
13.5.2009 Hlavnú ulicu zaplní približne 4000 tanečníkov štvorylky
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK