PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/410/kauzu_astran_klubu_budu_vysetrovat_este_asi_rok.html

Kauzu Astran klubu budú vyšetrovať ešte asi rok

Krajský úrad vyšetrovania Policajného zboru SR (KÚV PZ SR) v Prešove má informácie, že pokračuje činnosť Astran klubu a to zrejme pod iným názvom. Pre prevádzkovanie nepoctivých hier, ktorom Astran klub je, obvinili v roku 2000 dovedna štyroch mužov. Riaditeľ KÚV PZ SR Andrej Dujčák 23. januára novinárom v Prešove k tomu povedal, že za minulý rok sa vyšetrovateľovi prihlásilo vyše 3 tisíc občanov, ktorí sa cítia poškodení činnosťou Astran klubu.

Naznačil však, že ich počet nie je konečný, pretože členov klubu po území celej SR bolo zrejme 30 tisíc a aj tým ide o veľmi rozsiahly prípad. Predpokladá, že celé vyšetrovanie potrvá ešte asi rok a to aj preto, že KÚV PZ SR v Prešove nemôže z kapacitných dôvodov vyčleniť na vyšetrovanie celý tím. V súčasnosti sa mu venuje jeden vyšetrovateľ s jednou administratívnou pracovníčkou.

Krajský riaditeľ úradu vyšetrovania informoval, že vlani evidovali dovedna 12 prípadov, ktoré vyšetrujú viac ako 6 mesiacov a 3, ktoré vyšetrujú viac ako 1 rok. V minulom roku KÚV a osem okresných úradov vyšetrovania v Prešovskom kraji prijali dovedna 4695 trestných vecí. Z nich v tom istom roku ukončili 4647 (do 2 mesiacov 4483). S návrhom na podanie obžaloby uzavreli 2930 prípadov (do 2 mesiacov 2822) a uvalením väzby sa skončilo 310 prípadov.

Kvalita práce vyšetrovateľov je dobrá, pretože z prípadov, ktoré ukončili návrhom na podanie obžaloby im prokurátor vrátil len 55, t. j. 1,9 percenta. Druhým pozitívnym argumentom je to, že prokurátor zrušil 98 uznesení KÚV PZ SR, čo je len 1,1 percenta z celkového ich minuloročného počtu. Pritom jeden vyšetrovateľ v kraji pracuje za rok v priemere na 44 trestných veciach.

 
26.1.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 2616 krát