Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

PKO bude opravené v roku 2010

Mesto Prešov sa pustilo do veľkej rekonštrukcie historickej budovy Čierneho orla, ktorá patrí mestskej príspevkovej organizácii Parku kultúry a oddychu. Radnica bola úspešná pri predkladaní projektu a z Nórskych fondov získala na tento účel 620 tis. eur, čo predstavuje 85% žiadanej sumy, zvyšných 15% financií pochádza zo štátneho rozpočtu.

Zmluvu na realizáciu projektu podpísali vlani v decembri, termín na vyčerpanie grantu uplynie v decembri tohto roku. Ako informoval riaditeľ PKO Emil Chlapeček, získané peniaze použijú na sanáciu vlhkosti objektu, ktorá v týchto dňoch finišuje. Cez letné mesiace nebude budova Čierneho orla vôbec prístupná verejnosti, pustia sa do výmeny okien a dverí, ktoré nahradia na prvý pohľad rovnakými drevenými, tie však budú zodpovedať moderným zvukovo-tepelným parametrom. Pôvodne pozinkovaný plech na streche vymenia za medenú krytinu. Súčasťou rekonštrukcie je aj vybudovanie vlastnej kotolne a výmena vykurovacích rozvodov a radiátorov. PKO si od toho sľubuje zníženie spotreby tepelnej energií o 40%.
Mesto k získaným zdrojom schválilo z vlastného rozpočtu na tento rok sumu 9 miliónov korún vďaka čomu sa súbežne s ostatnými prácami bude inštalovať nová vzduchotechnika, požiarna signalizácia, bleskozvody, plynovod a nová regulácia.
PKO sa v tomto roku uchádza z grantového systému Obnovme si svoj dom aj o ďalšie financie vo výške 8,9 mil. Sk, za čo by radi opravili fasádu budovy. Návštevníci by mali zažiť Čierny orol v úplne novom šate v roku 2010, kedy PKO oslávi 50. výročie svojho založenia.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK