Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Nehôd i obetí bolo vlani v Prešovskom kraji menej

Približne o 450 dopravných nehôd sa stalo v roku 2000 na cestách Prešovského kraja menej ako rok pred tým. Ich celkový počet bol 5748 a o život pri nich prišlo 64 osôb, čo je takisto o 7 menej ako v roku 1999. Poklesli aj počty ťažko a ľahko zranených pri dopravných nehodách. Policajti odhadli vzniknuté škody na vyše 303 miliónov Sk.

Informoval o tom na tlačovej besede 23. januára riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Prešove Juraj Dravecký. Najčastejšími vinníkmi, až bezmála v 87 percentách prípadov, boli vodiči motorových áut, ale oproti roku 1999 vzrástol počet nehôd zavinených chodcami a vodičmi nemotorových vozidiel.

Rozhodujúcou príčinou nehôd s vyše tretinovým podielom bol nesprávny spôsob jazdy. Požitie alkoholu zistili u účastníkov 359 nehôd, čo je o 7 prípadov menej ako v roku 1999. J. Dravecký však zvýraznil, že podiel vyše 7,2 percenta je podstatne vyšší ako celoslovenský priemer - 4,72 percenta. Najviac nehôd podľa dni v týždni sa stalo - čo je už tradičné - v piatok, najmenej v sobotu a v nedeľu. Podľa denného úseku vedie čas od 08. do 12. h.

Riaditeľ KDI upozornil, že pracovníkov dopravnej polície aj v tomto roku čaká veľa administratívnej práce spojenej s výmenou starých štátnych poznávacích značiek za nové tabuľky s evidenčným číslom vozidla. Do konca roka 2000 postúpila táto výmena v kraji na celoslovenský priemer, čiže okolo 48 percent. Najhoršia situácia, a teda najviac práce je pre "dopravárov" v okresoch Poprad, Prešov a Bardejov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK